De verleiding
blogpost,  Recensie

De verleiding – Stine Jensen

In De Verleiding wordt hoofdpersonage Noor door haar moeder op afkickkamp gestuurd in de middle of nowhere. Haar moeder vindt namelijk dat ze veel te veel tijd doorbrengt op haar telefoon. Noor vindt het verschrikkelijk dat ze een week moet overleven zonder contact met de buitenwereld,  maar op kamp maakt ze kennis met enkele andere jongeren die met hun eigen problemen te kampen hebben en net als Noor door hun ouders zijn weggestuurd. Ze maken grappen over de vreemde kampleider Tony, maar al snel blijkt dat hij achter de schermen heel andere dingen in zijn schild voert. Kunnen de jongeren ontdekken wat Tony van plan is en hem tegenhouden?

De verleiding is onderdeel van de Kluitman-novelles: dunne boekjes, niet duur, maar wel heel erg leuk om te lezen! Ze zijn zeer inzetbaar, ook op scholen, om jongeren die niet graag lezen of worden afgeschrikt door dikke boeken toch aan het lezen te krijgen.

Persoonlijk vind ik deze novelle iets minder leuk dan de rest. Hoewel het verhaal een zeer goede boodschap en moraal bevat en zeer dicht aanleunt bij de leefwereld van jongeren van vandaag, is het plot uiteindelijk misschien net iets te ver gezocht. Het idee dat jongeren te veel tijd doorbrengen op hun telefoon (op social media en met games bijvoorbeeld) is al enkele jaren zeer actueel en Stine Jensen verwerkt dit gegeven op een leuke, originele manier in het verhaal door de jongeren op kamp te sturen om  af te kicken.

Het is mooi om te zien hoe ze elkaar lijken te vinden en begrijpen. De achtergrond van Jensen als filosoof is ook meermaals terug te vinden in het verhaal. Het element dat ervoor zorgt dat er toch een bepaalde afstand ontstaat tussen het verhaal en de lezer is vooral de ontknoping. De thematiek s actueel, het verhaal is goed opgebouwd en spannend, maar met de uiteindelijke ontknoping blijft de lezer een beetje op zijn honger zitten. Wat Tony precies in zijn schild voert, moet je uiteraard zelf ontdekken, maar het lijkt ver gezocht en niet heel erg realistisch.

De verleiding is een boeiend verhaal met zeer actuele thema’s die perfect aansluiten bij del leefwereld van jongeren in onze maatschappij. Daarbovenop zorgt Jensen voor een goede spanningsopbouw, maar de ontknoping mist toch wat geloofwaardigheid waardoor de lezer na het dichtslaan van het boek op zijn honger blijft zitten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *