blogpost,  Recensie

De tattooverzamelaar – Alison Belsham

Francis Sullivan is pas gepromoveerd tot inspecteur wanneer zijn eerste zaak zijn intrede doet. Tattooartiest Marni Mullins vindt een lijk in Brighton. Het eerste, maar zeker niet het laatste want al snel blijkt dat er een seriemoordenaar rondloopt met een bijzondere modus operandus: hij snijdt de tattoos van de lichamen van de slachtoffers terwijl ze nog leven. De politie doet er alles aan om de moordenaar te vinden, maar heeft duidelijk de hulp nodig van iemand binnen de tattoowereld. Helaas voor hen heeft Marni zo haar eigen redenen om de politie niet te vertrouwen…

Toen Belsham haar boek presenteerde in 2016 stonden de uitgevers voor haar boek in de rij. En terecht, want De tattooverzamelaar is een donkere en gruwelijke thriller die de lezer vasthoudt van begin tot einde.

Belsham voert een interessant hoofdpersonage ten tonele: de jonge inspecteur Sullivan. Als lezer ben ik oprecht blij dat in dit boek het cliché ‘nieuwe vrouwelijke baas of collega’ eindelijk wordt vermeden. Veel te vaak wordt in thrillers dit gegeven gebruikt om de moeilijke relatie tussen de nieuweling en de andere collega’s te beschrijven, maar dit cliché is al tijden achterhaald. Belsham weet het over een andere boeg te gooien en door Marni Mullins mee te betrekken in het verhaal durft ze ook afwijken van het eenzijdige perspectief van de inspecteur. Als lezer krijg je het verhaal vanuit meerdere standpunten: Sullivan, Marni, Sullivans collega Rory én de moordenaar. Hierdoor blijft de lezer getriggerd om steeds verder te lezen. De korte hoofdstukken en aangename, vlotte schrijfstijl van de auteur zorgen er ook voor dat je het boek in één ruk uitleest.

Door het wisselende perspectief en het beëindigen van elk hoofdstuk met een onopgeloste vraag of geheim heeft de lezer steeds het gevoel verder te moeten lezen. Ook de keuze van de dader ligt niet voor de hand en gedurende het hele verhaal blijft zijn identiteit een groot vraagteken. De setting die Belsham creëert zorgt voor een extra geheimzinnige toets; de tattoowereld is voor veel mensen onbekend terrein en daardoor een beetje gevreesd. Dit geeft alles een extra donker randje en drijft de spanning nog een beetje op.

De tattooverzamelaar is een thriller zoals elke thriller zou moeten zijn: spannend van begin tot einde, duister door zijn setting en boeiend door de bijzondere keuze aan hoofdpersonages en perspectief. Een absolute mustread die in het hoofd van de lezer voorbij raast als een film. Belsham maakt vanaf de eerste bladzijde indruk.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *