blogpost,  Recensie

De stilte van de witte stad – Eva Garcia Saenz de Urturi (Lisa)

Unai Lopez de Ayala is inspecteur en profiler in het stadje Vitoria, waar maar zelden iets gebeurt. Twintig jaar geleden zijn er verschillende rituele moorden gepleegd. De volksheld Tasia is hiervoor gearresteerd door zijn tweelingbroer Ignasio. Hij zit al twintig jaar achter de tralies. Vlak voor hij op verlof mag, starten de moorden opnieuw.

Dit zet heel Vitoria natuurlijk in rep en roer. Wat natuurlijk niet helpt is dat er een groot dorpsfeest aan de gang is in Vitoria. Inspecteur Ayala, ook wel ‘Kraken’ genoemd, wordt op de zaak gezet. Wat volgt is een kat-en-muisspel tussen de politie en de moordenaar. Het visitekaartje van de moordenaar is dat hij moordt in paren van man en vrouw. Twintig jaar geleden is hij begonnen met baby’tjes, ondertussen zijn het twintigers die het doelwit zijn. Kan Kraken de moordenaar vatten voor er nog meer moorden vallen, of wordt hij uiteindelijk zelf een slachtoffer?

Ik kan maar moeilijk geloven dat dit een debuutroman is. Het wordt gepromoot voor fans van Carlos Ruiz Zafon. Ik begrijp de vergelijking. Eva Garcia Saenz de Urturi heeft een gelijkaardige sfeervolle manier van schrijven. Bij Zafon speelt Barcelona een grote rol in het verhaal. In deze roman is het Vitoria die deze plaats mag innemen. Ik begrijp de hype in Spanje dan ook helemaal. Ik kan de historische achtergrond wel appreciëren. Monumenten, plaatselijke gebruiken… het komt allemaal aan bod. Hierdoor waan je je echt in het Spaanse Baskenland. Het is duidelijk dat Eva Garcia Saenz de Urturi inspiratie haalt uit haar eigen jeugd in het Baskenland.

De stilte van de witte stad verraste me verschillende keren met zijn onverwachte wendingen, wat voor mij toch wel een voorwaarde is voor een goede thriller. Kraken is een personage met zijn eigen fouten en demonen die hij met zich meedraagt, maar dat maakt hem net zo interessant. Samen met zijn partner Estibaliz vormt hij een super speurdersduo. Ik ben dan ook blij dat inspecteur Ayala terugkomt in de twee volgende delen van de trilogie. Lang zal ik niet moeten wachten, want het volgende deel verschijnt al in november! Ik ben alvast super benieuwd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *