blogpost,  Recensie

De stagiair – Helen Monks Takhar (Lisa)

Katherine begint na een tijd van afwezigheid opnieuw als hoofdredactrice van het blad Leadership. In haar carrière op de redactie heeft ze al veel stagiairs zien komen en gaan. Na een tijdje gaan al die millennials er hetzelfde uitzien. Dat is tot ze Lily ontmoet: Lily start haar stage op dezelfde dag dat Katherine terugkomt. Katherine heeft van het begin het gevoel dat er iets niet klopt, ook al doet Lily poeslief. Wanneer Lily begint op te duiken op borrels en het wel erg goed kan vinden met haar man, wordt Katherine steeds nerveuzer. Het lijkt wel alsof Lily haar leven wil overnemen. Is het Lilly haar bedoeling om carrière te maken of heeft ze nog een andere agenda?

Voor ik begon had De stagiair had ik gehoord dat het heel verschillende meningen veroorzaakte. Sommigen vinden het een geweldig debuut, andere zijn minder enthousiast. Na De stagiair zelf gelezen te hebben, kan ik zeggen dat ik eerder tot de tweede categorie behoor. Zowel de personages van Lily en Katherine zijn niet echt sympathiek. Ik vermoed dat het de bedoeling was van Helen Monsk Takhar om ons als lezer te laten meevoelen met Katherine. Door Katherine bepaalde karaktereigenschappen te geven, heeft ze voor mij de bal misgeslagen. Zo gebruikt ze drugs, scharrelt ze met een collega en maakt ze constant denigrerende opmerkingen over wat zij de ‘snowflakegeneratie’ noemt. Hier bedoelt ze de mensen mee die volwassen werden in de jaren 2010, waar ikzelf dus toe behoor. Ze scheert een hele generatie over één kam, wat ik niet echt wist te appreciëren. Door dit alles was het voor mij moeilijk om sympathie voor haar op te brengen, wanneer haar leven langzaam instort.

Ik ben ervan overtuigd dat de laatste 50 pagina’s een veel grotere impact zouden hebben als ik enige sympathie voor Katherine kon opbrengen. Bij een ander boek zou ik zelfs gezegd hebben dat het een verrassende en originele conclusie was. Spijtig genoeg was ik door al het voorgaande nogal onverschillig toen ik aan het einde was aanbeland.

Één ding is zeker: De stagair brengt heel uiteenlopende reacties bij mensen teweeg. Ik was zelf niet echt de grootste fan. Maar wie weet, misschien verschillen we hier van menig.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *