blogpost,  Recensie

De secretaresse – Renee Knight (Lisa)

Christine werkt al bijna achttien jaar voor haar bazin Mina Appleton. Als haar secretaresse is ze de stille kracht achter de populaire zakenvrouw. Voor de doorsnee voorbijganger is ze niet meer dan dat. Toch draagt Christine de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat Mina haar leven vlekkeloos verloopt. Dit vraagt veel tijd, waardoor ze een groot deel van haar privéleven moet opgeven. Doordat ze zoveel tijd spendeert aan Mina’s leven verwaarloost ze dat van zichzelf. Haar relatie met haar echtgenoot en dochter lijden hieronder. Wanneer Mina voor de rechtbank verschijnt omdat ze haar beschuldigen van meineed, vertrouwt Christine haar volledig. Tijdens de rechtszaak begint ze steeds meer aan Mina te twijfelen. Haar loyaliteit wordt nog meer op de proef gesteld, wanneer Mina de schuld in haar schoenen probeert te schuiven.  Door haar functie als secretaresse is ze vaak de stille getuige. Door iedereen onderschat, probeert Christine de waarheid naar boven te laten komen.

De Secretaresse wordt verteld vanuit het vertelstandpunt in eerste persoon (Christine). Dit is een erg gedurfde keuze. Het zorgt ervoor dat we als lezer volledig mee zijn met het standpunt van Christine.

Het merendeel van het verhaal is Christine die terugblikt op haar loopbaan bij Mina Appleton. Ze denkt na over alle gebeurtenissen die ertoe hebben bijgedragen dat Christine op dit punt in haar leven is aanbeland. Wat ik zo verfrissend vond, was dat we zowel de Christine uit het heden als het verleden aan het woord horen. Haar kijk op de verschillende gebeurtenissen is sterk veranderd wanneer ze een beter totaalplaatje kan schetsen.

Het is misschien wel belangrijk om op te werken dat het echte ‘thriller’-onderdeel van dit boek voor mij pas begon op ongeveer honderd pagina’s voor het einde. Voor de laatste honderd pagina’s is het eigenlijk een soort puzzel of plakboek, die we samen met Christine proberen te maken.

Maar de laatste honderd pagina’s maken de term thriller dan wel weer toepasselijk. Doorheen het ganse boek krijgen we van Christine heel wat hints over wat haar plan nu precies inhoudt. Ik moet toegeven dat ik de plottwist niet had zien aankomen. Pas op de laatste pagina geeft Christine haar plan om wraak te nemen helemaal prijs.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *