blogpost,  Recensie

De meisjes van Ravensbrück – Anna Ellory (Lisa)

Het is 1989 en de Berlijnse muur is net gevallen. De hele stad is in rep en roer. Dit is in stevig contrast met Miriam die tijdelijk bij haar stervende vader is gaan inwonen. Tegelijkertijd verlaat ze het toxisch huwelijk met haar man. De relatie tussen Miriam en haar vader is erg verwaterd omdat hij haar huwelijk niet goedkeurde. Tijdens de verzorging van haar vader, valt het Miriam op  dat Henryk een cijfertatoeage op zijn pols heeft. Ze is geschokt omdat ze niet wist dat haar vader in een concentratiekamp had gezeten. Enkele uren later vindt ze ook een kampuniform van het vrouwenkamp Ravensbrück. Henryk is niet helder genoeg om antwoord te kunnen geven op haar vragen. Hij mompelt regelmatig de naam Frieda, maar dit is niet de naam van Miriams moeder. Wie is Frieda en wat is de band met haar vader? Als ze briefjes in het kampuniform vindt, begint het mysterie van het verleden zich langzaam te ontrafelen.

Er wordt in De meisjes van Ravensbrück afgewisseld tussen gebeurtenissen in het verleden en het heden. Frieda komt als jonge vrouw in Ravensbrück terecht. Ze maakt al snel kennis met de mishandelingstechnieken van de kampbewakers. Zo moeten de vrouwen uren aan een stuk op één plaats staan, tot ze zowel fysiek als mentaal gebroken zijn. Hier is een sterke parallel met het heden waar Miriam mishandeld werd door haar echtgenoot, tot ze aan haar eigen mentale capaciteiten begint te twijfelen.

Het is prachtig om te zien dat Miriam door het lezen van de briefjes in het kampuniform ook steeds zekerder wordt van zichzelf. Ze maakt zich stukje bij beetje los uit de ongezonde grip die haar echtgenoot nog steeds op haar heeft. Anna Ellory schets hier een levensecht beeld over hoe moeilijk het is voor slachtoffers van mishandeling om de vicieuze cirkel te doorbreken. De duidelijke parallellen tussen het heden en verleden, maken dit boek des te relevanter voor de dag van vandaag. Als je houdt van boeken met sterke vrouwelijke personages die er het beste van proberen te maken ondanks hun moeilijke omstandigheden, is deze parel misschien wel iets voor jou! Ik weet alvast dat ik ervan heb genoten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *