blogpost,  Recensie

De kerstboekwinkel – Jenny Colgan

Carmen werkt in een warenhuis dicht bij haar ouderlijke huis. Ze leeft niet voor haar job, maar verwacht niet meer van het leven dan ze nu heeft. Zeker niet omdat ze elke avond van haar ouders moet horen hoe goed haar zus het voor elkaar heeft met haar huis in Edinburgh, haar man en drie kinderen, waar ze zelfs nog een job mee combineert. Wanneer het warenhuis net voor de feestdagen de deuren definitief sluit, kan ze niet anders dan naar haar zus trekken die een tijdelijke baan voor haar heeft geregeld in een boekhandel. Tenminste, dat denkt ze. Tot ze in de winkel staat. Stof, oude boeken en vooral: geen klanten. Carmen beseft dat dit dreigt uit te draaien op een ramp, maar is vastbesloten om te laten zien wat ze kan. De romantische sfeer van kerst helpt haar misschien wel een handje…

De kerstboekwinkel is het eerste boek van Jenny Colgan dat ik gelezen heb. De cover straalt zoveel warmte en kerstsfeer uit dat ik meteen overstag ging.

Aan de start van het verhaal had ik nogal gemengde gevoelens over hoofdpersonage Carmen. Enerzijds begreep en voelde ik haar frustraties over haar ouders die het steeds hadden over het succes van haar zus. Daardoor voelt Carmen zich onbelangrijk en over het hoofd gezien. Anderzijds is ze zelf ook wel een beetje een zeurkous. Ze laat het leven op zijn beloop in plaats van de dingen actief vast te nemen en volledig voor haar dromen te gaan. Dat maakte dat ik het ene hoofdstuk haar emoties en gedachten heel goed begreep, maar het andere een enorme afstand voelde, wat het soms moeilijker maakte om echt te genieten van het verhaal.

Wat Colgan wel enorm goed heeft uitgewerkt, is de omgeving en de heerlijke sfeer die er hangt. Ze tovert de donkere winkel om tot een kerstparadijs boordevol boeken en de beschrijvingen die ze daarvoor gebruikt, prikkelen de zintuigen van de lezer. Voeg daar de romantische en familieplotlijnen aan toe en je krijgt een heel fijne feelgood die je hart verwarmt. Jammer dat het verhaal af en toe een beetje van de hak op de hak springt waardoor je je best moet doen om dat warme gevoel vast te houden.

De kerstboekwinkel is het perfecte boek voor deze tijd van het jaar: hartverwarmend, romantisch en de gezellige sfeer zorgen voor een verhaal dat licht brengt in deze donkere maanden. Het verhaal springt soms wel van de hak op de tak en vooral in het begin heb je als lezer tijd nodig om te wennen aan het hoofdpersonage, maar al bij al blijft dit een feelgood waar veel lezers van zullen genieten!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *