blogpost,  Recensie

De jongen met de goedkope loopschoenen – Bjorn Kiggen

Auteur Bjorn Kiggen, die zelf sinds zijn achtste regelmatig te kampen kreeg met paniekaanvallen, schreef met De jongen met de goedkope loopschoenen eigenlijk verschillende dingen: een handleiding voor ouders die helpt in wat je kan doen als je kind met dit soort aanvallen kampt, maar ook een gids voor jongeren/volwassenen zelf zodat ze het probleem leren en durven herkennen. Boven alles schreef hij zijn eigen verhaal: uniek en toch herkenbaar voor zovele lezers. Het boek bestaat uit verschillende delen, waarin Kiggen je achtereenvolgend meeneemt naar het ontstaan van de paniekaanvallen, het escaleren en zelfs tot het punt waarop hij bijna zijn leven beëindigde. Daarnaast laat hij ook duidelijk zien hoe het nu met hem gaat en dat geen enkele situatie uitzichtloos hoeft te zijn.

Wie het interview gisteren las, weet dat Bjorn Kiggen woont in Hamburg (Duitsland) en ondanks zijn woelige verleden een zeer mooie carrière heeft. Die positieve noot, het idee dat je ondanks je verleden en je rugzak nog alles kan bereiken, is het hele boek voelbaar. Elke moeilijke situatie, elk dal waar hij als kind, jongere en volwassene in terechtkomt, wordt door de auteur in het boek in perspectief geplaatst en dat zorgt ervoor dat het ondanks de zware thematiek nog goed leest en je niet in een deprimerende sfeer blijft hangen. De technische afwerking qua taal en grammatica is niet optimaal, waar de auteur zich in het begin zelfs voor verontschuldigt, maar daar staat of valt dit boek niet mee.

Het is mooi om te zien hoe hij zijn eigen verleden onder de loep neemt om anderen te helpen (dat lees je ook in het interview van gisteren!). Dit boek is zo noodzakelijk in verschillende opzichten. Het kan jongeren of volwassenen helpen die zelf met dit probleem worstelen: ze gaan signalen herkennen, zien wat het met je kan doen als je geen hulp zoekt en krijgen meteen voorbeelden over waar en bij wie je hulp kan gaan zoeken. Het doorbreken van dat taboe, rond praten over je situatie, is voor jongeren nog steeds zo belangrijk. Anderzijds kan het mensen die het probleem niet kennen ook helpen het beter te begrijpen; je kan signalen herkennen bij anderen en op de juiste manier reageren omdat je het probleem beter kunt begrijpen en ook dat is een mooie stap.

De jongen met de goedkope loopschoenen is een verhaal met een stevige thematiek, maar de kadering van de paniekaanvallen en sociale fobie is zo vanuit de auteur zelf, zo persoonlijk en zo verweven met positieve ideeën dat het boek niet zwaar valt. Uiteraard heb je soms medelijden met het jonge kind dat door een hel is gegaan, maar de auteur laat ook zien waar hij nu staat en welke signalen anderen kunnen herkennen. Zo belangrijk dat dit soort boeken er zijn en de nodige aandacht krijgen! Respect.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *