De erfenis
blogpost,  Recensie

De erfenis – Jennifer Lynn Barnes

Vertaald door Elise Kuip

Avery Grambs leidt een niet al te gemakkelijk leven. Als ze niet bij haar halfzus woont, overnacht ze in haar auto en dat is meestal zo als het vervelende wel/niet-vriendje van Libby aanwezig is. Avery hoopt dat ze, met haar geweldige punten op school, hun toekomst kan veranderen zodat het eenvoudiger wordt rond te komen. Maar dan verandert haar leven volledig. Op een dag wordt ze uit de klas gehaald en naar het kantoor van de rector geroepen, waar ze te horen krijgt dat ze een fortuin erft van Tobias Hawthorne. Ze heeft de man in kwestie nooit ontmoet, maar is opeens ontzettend rijk. En ontzettend is ook echt ontzettend. Er is alleen één lastige voorwaarde in het testament: Avery maakt enkel aanspraak op de erfenis als ze een jaar lang in Hawthorne House gaat wonen, samen met de vier kleinzonen van Tobias Hawthorne. Zullen de vier broers haar het leven zuur maken? Alles hangt af van het antwoord op de vraag: waarom erft Avery al het geld?

De erfenis is het eerste boek in wat een trilogie wordt. Deel twee verschijnt bij ons in september 2021 en deel drie staat in het Engels gepland in het najaar van 2022. Nog even geduld dus voor we de reeks compleet kunnen maken, maar gelukkig moeten we niet lang wachten op het volgende boek.

Wat centraal lijkt te staan in dit boek is het mysterie. Enerzijds is er de belangrijkste vraag: waarom heeft Tobias Hawthorne haar opgenomen als erfgenaam? Die vraag houdt zowel de lezers als alle personages in het boek gedurende het hele verhaal bezig. Avery bedenkt meerdere theorieën die ze deelt met de lezer, maar nergens lijkt ze een eenduidig antwoord te vinden. Een ander mysterie situeert zich in het leven van de vier kleinzonen. Ze zijn alle vier heel erg verschillend, wat het interessant maakt om hen te volgen, maar ze lijken allemaal ook heel wat dingen te verzwijgen. Barnes geeft de lezer slechts sporadisch een nieuw stukje van de puzzel die leidt tot het ontrafelen van gebeurtenissen die zich eerder in en rond Hawthorne House hebben afgespeeld, waardoor de lezer van begin tot eind op het puntje van zijn stoel zit.

Naast dat het vlot is geschreven en vertaald, passen alle kleine beetjes informatie op meesterlijke wijze in elkaar tegen het einde van het boek. Ik sta versteld van de manier waarop Barnes dit verhaal heeft opgebouwd en uitgedacht en nadien zo precies op papier heeft weten te zetten. Er blijven geen slordige losse eindjes over en alles lijkt met elkaar te zijn verbonden, wat de lezer met verstomming doet achterblijven. Dat heeft mede te maken met de raadsels die Tobias Hawthorne achterlaat voor zijn kleinzonen, maar ook met het einde dat doet uitkijken naar boek twee.

De erfenis is een boek dat zich niet in woorden laat vatten, maar dat de lezer omverblaast: spannend van begin tot einde, boordevol onontdekte raadsels en onopgeloste mysteries. Maar vooral met ijzersterke personages en een puzzel waarvan alle stukjes op meesterlijke wijze in elkaar passen. Laat dat tweede boek maar komen!

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *