blogpost

Creatief schrijven; Bjorn Van den Eynde over schrijven: ‘En toen liep ik gewoon met mijn gezicht hard tegen de muur’

Bjorn Van den Eynde is auteur van o.a. Team Mortis, een bijzondersuccesvolle reeks voor tieners. Hoe pakt hij dat schrijven voor young adults aan? Hoe gaat hij bijvoorbeeld om met geweld, seks of heftige emoties? En wat met straat- of chattaal? Bjorn laat je graag binnengluren in zijn bovenkamer en deelt zijn schrijfgeheimen.

bjorn-van-den-eynde-lezing-creatief-schrijven.jpg

Wie is Bjorn Van den Eynde?
Mijn trouwe volgers zullen zonder twijfel weten hoe verslaafd ik ben aan de boeken van Team Mortis en weten dus zonder twijfel wie Bjorn Van den Eynde is. Maar toch, een formele introductie!
Bjorn Van den Eynde is auteur, tv-scenarist en regisseur. Hij werkte als bedenker, scenarist of co-scenarist voor vele toonaangevende jeugdreeksen en films (Campus 12, Ghost Rockers, Hotel 13,…). Met Team Mortis heeft hij zijn eigen jeugdboekenreeks voor tieners (11+) uit de grond gestampt en met Carlo Cabana een geïllustreerde reeks voor kinderen (7+).

Maar hoe gaat hij precies aan het werk?
Tussen het bijzondere ras van auteurs zijn er twee grote groepen: creatievelingen die samen met hun personage op avontuur gaan en penners die alles op voorhand uitwerken zodat ze tijdens het schrijven niet meer tegen de muur lopen. Bjorn klasseert zichzelf zonder twijfel in deze tweede groep. Bij de start van zijn eerste boek, Team Mortis 1, dacht hij daar nochtans anders over. Maar na tien hoofdstukken liep het mis. “Ik liep volledig vast. Ik had veel goede ideeën, maar kreeg niets meer op papier. En toen liep ik gewoon met mijn gezicht hard tegen de muur.”

Dus hij besloot zijn ervaring vanuit de tv-wereld in te zetten om dit probleem op te lossen. Bij het maken van een nieuwe reeks voor televisie gaat het team van scenaristen aan de slag om personages te creëren, hun karakter volledig uit te werken en een plot te bedenken. Pas als dat volledig op punt staan, beginnen ze met de opnames.

Als je dit vertaalt naar de boekenwereld merk je meteen dat Bjorn een zeer gestructureerde aanpak heeft. Zijn hoofdpersonages heeft hij volledig uitgewerkt aan de hand van een moodboard. Niet alleen de looks, maar ook hoe ze denken, wat ze denken en welke karaktereigenschappen ze vertonen, legt de auteur op voorhand vast.

Dan komt het plot; wat gaat er gebeuren in het volgende boek van Team Mortis? Ook daarover denkt Bjorn liever op voorhand na. “Dat is ook meteen de maand dat ik thuis slecht gezind rondloop, nog geen oplossing heb gevonden voor belangrijke problemen en enkele fouten nog niet heb weggewerkt. Mijn vrouw heeft dan meteen door dat ik werk aan een nieuw verhaal. Het voordeel is dan wel dat je je daarna volledig kan focussen op het schrijven van je verhaal zonder op al deze problemen te stoten.”

Hoe zou jij aan de slag gaan of hoe doe jij dat momenteel als auteur? Deel zeker je tips en tricks, net zoals Bjorn deed op de stand van Creatief Schrijven. Je kan hen morgen nog vinden op De Boekenbeurs in hal 1 op stand 110!

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *