blogpost,  Recensie

Buitenspel – Margje Woodrow (Valérie)

Nynke heeft het niet gemakkelijk. Haar ouders maken constant ruzie waardoor de sfeer thuis erg gespannen is. Het trainingsweekend van de voetbalclub komt dan ook als geroepen. Even ontsnappen aan de realiteit en nog een laatste keer fun hebben voor school terug begint.

Maar het weekend loopt helemaal niet zoals verwacht. Enkele uren na hun vertrek duikt Nynkes vader plots op op de kampplaats met het excuus dat ze haar oplader vergeten is, maar eigenlijk komt hij mededelen dat hij weg gaat. Alsof dat nog niet erg genoeg is, gaat het tijdens het bosspel helemaal mis. De groep van Mattias jaagt de andere groepjes de stuipen op het lijf met een lugubere grap waardoor Soraya en Mattias samen in het donker verdwijnen, Boaz en Jimmy elk apart achter hen aan gaan en Nynke alleen terug moet lopen naar de boerderij waar ze logeren.
Boaz is al terug als Nynke veilig en wel aankomt, maar pas uren later komt Jimmy vuil, onder het bloed en helemaal van streek terug met de politie aan zijn zijde. Het enige wat ze mogen weten is dat Mattias dood is, vermoord.
De groep is in shock. Wie kan Mattias iets aangedaan hebben en waarom?
Ondertussen maakt de paniek zich meester van Nynke. Mattias is dood teruggevonden, maar hij en Soraya zijn samen weggelopen, dus waar is Soraya dan?
Ondertussen heeft er iemand in naam van Mattias een groepje aangemaakt op sociale media met dingen die het daglicht niet mogen zien. Jimmy en zijn teamgenoten komen in  nauwe schoentjes te zitten. Kunnen ze de dader nog opsporen voor het te laat is?

Wat een heerlijke young adult thriller heeft Margje Woodrow hier neergezet! Als ik deze vergelijk met een aantal van de thrillers voor volwassenen die ik de laatste tijd gelezen heb, dan steekt deze er met kop en schouders bovenuit! Het verhaal is doorspekt met de spreektaal van tieners de dag van vandaag en sluit perfect aan op hun leefwereld. Deze is onlosmakelijk verbonden met sociale media en hier benadrukt Woodrow nogmaals de gevaren en gevolgen van het gebruik ervan.

De spanning wordt goed opgebouwd en ook vastgehouden en de gebeurtenissen volgen elkaar snel op waardoor ik het boek in één adem uitgelezen heb. De gebeurtenissen worden verteld vanuit verschillende perspectieven. Enerzijds vanuit het perspectief van Nynke en Jimmy en anderzijds vanuit dat van de moordenaar van Mattias. We kruipen mee in het hoofd van de moordenaar en krijgen zo meer inzicht in zijn of haar gedachten en gevoelens. Deze staan letterlijk in fel contrast met deze van de andere personages. Ze worden op een blauwe achtergrond met luchtbellen weergegeven. De luchtbellen verwijzen naar de frustratie van de moordenaar in kwestie dat iedereen zich hult in een social media-bubbel en niemand er zich tegen lijkt te willen verzetten…

Het centrale thema is voetbal. Hier is het ook wel fijn dat de clichés doorbroken worden en het niet enkel over een jongensvoetbalteam gaat maar dat er ook een meisjesvoetbalteam is en dat ze samen op trainingsweekend gaan.  Toch kan je dit boek ook perfect lezen als je niet zo van voetbal houdt of er weinig van kent. Er worden bijna geen voetbaltermen gebruikt, zelfs de term ‘buitenspel’ wordt niet uitgelegd (knipoog)!

De titel Buitenspel verwijst enerzijds naar de voetbalterm waarbij een speler dichter bij de achterlijn van de tegenpartij staat dan waar de bal zich op dat moment bevindt en ook dichter dan de laatste verdediger van de tegenpartij. Anderzijds is er ook het gezegde ‘iemand buitenspel zetten’ waarbij men eerder doelt op het onschadelijk maken of uitschakelen van een persoon. In dit geval kan het dus beide kanten uit…
Buitenspel is echt een aanrader!

Rond het boek en ook rond de andere YA-thrillers van uitgeverij De Fontein, zit steeds een rood-wit politielint onder de vorm van een elastisch bandje waarop staat: Politie, niet betreden. Heel leuk en origineel!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *