blogpost,  Recensie

Een recensie: hoe doe je dat?

Met de opkomst van het internet, social media en de nog steeds aan populariteit winnende blogs, kan iedereen tegenwoordig recensent zijn. Je leest een boek dat je zelf hebt gekocht, van je beste vriend hebt gekregen of gewoon hebt uitgeleend in de bib. Het enige wat je dan nog moet doen is die recensie schrijven en online zetten. Maar wat maakt van een recensie een goede recensie?

Aangezien steeds meer en meer mensen recensies schrijven, is het belangrijk om je te kunnen onderscheiden en van jouw recensie iets goeds te maken. Daarom wil ik jullie graag wat meer vertellen over wat een goede recensie allemaal moet bevatten, hoe je er (nog) beter in wordt en enkele handige tips met jullie delen die ik zelf doorheen de jaren nuttig vond.

Een recensie begint meestal met een korte samenvatting van het boek. Je kan hier uiteraard gewoon de tekst op de achterflap voor kiezen, maar het is interessanter voor je lezer om het verhaal in je eigen woorden samen te vatten. De korte inhoud vindt iedereen wel terug op internet. Let wel op dat je bij het schrijven hiervan niks prijsgeeft over het verhaal dat de lezer bij de start nog niet weet!

Eens dat op papier staat, heb je een mooie basis om te vertrekken. Nu komt namelijk het belangrijkste deel: jouw mening over het boek. Dit vormt uiteraard de kern van je recensie. Daarom is het belangrijk dat je je niet laat beïnvloeden door het internet (reclame van de uitgever of van de auteur zelf) en reviews van anderen. Dat klinkt waarschijnlijk heel logisch, maar je moet er eens op letten hoe snel dit kan gebeuren. Als je de auteur bijvoorbeeld persoonlijk kent of weet dat de kans groot is dat de auteur jouw recensie gaat lezen, zou het kunnen dat je ervoor gaat zorgen dat je recensie positiever is dan je eigenlijke leeservaring en dat is uiteraard niet de bedoeling van een recensie. Daarnaast kan je je waarschijnlijk voorstellen dat je boek soms beter gaat vinden omdat de mensen in je omgeving het boek goed vinden of net andersom. Wees dus vooral eerlijk.

Maar daar hoort ook een kanttekening bij. Eerlijk en grof zijn twee heel verschillende dingen. Het is zeker en vast oké om een boek niet goed te vinden als je jouw mening goed kan onderbouwen en kan uitleggen wat je miste in het verhaal of welke elementen je stoorden. Dit wil evenwel niet zeggen dat je de auteur persoonlijk moet aanvallen of het boek met de grond gelijk moet maken. Bij het schrijven van een recensie zijn er namelijk tal van elementen die je mee kan nemen in je finale beoordeling. Denk aan de cover, de nevenpersonages, het hoofdpersonages, de spanningsboog, werken naar een climax, schrijfstijl, taalgebruik, onverwachte wendingen, gevoel voor realiteit, personages met diepgang enzovoort. Ik kan bijna niet geloven dat er in een boek niet één ding is waar je een beetje tevreden over bent. Het kan simpelweg de titel zijn of de naam van een huisdier, maar vergeet deze positieve dingen niet aan te stippen als je meegaat in je negatieve gevoel. Zo voorkom je een brute recensie.

Soms zit er best wat tijd tussen het eerste hoofdstuk van het boek en het schrijven van een recensie. Daarom schrijf ik vaak tijdens het lezen sleutelwoorden op die mij achteraf kunnen helpen om terug te gaan naar een bepaald gevoel dat ik had tijdens het lezen of een mooie passage die ik graag wil vernoemen. Je kan daar een notitieboekje voor gebruiken of gewoon iets opslaan in je gsm.

De laatste tip die ik jullie wil meegeven en die voor iedereen van toepassing is: oefening baart kunst. Dat klinkt heel ouderwets, maar als ik terugkijk naar mijn allereerste recensie, al bijna 6 jaar geleden, en mijn meest recente schrijfsels, kan ik gelukkig zeggen dat ik enorm ben gegroeid in het schrijven van een duidelijke en gestructureerde recensie. Leg de lat ook niet te hoog en probeer er vooral van te genieten. Het mag niet aanvoelen als een verplichting na het lezen van je boek.

Samenvatting:

  • Vat de korte inhoud in je eigen woorden samen. De achterflap kan je daarbij helpen.
  • Vermijd ten alle tijden spoilers!
  • Wees altijd eerlijk, maar beleefd.
  • Laat je niet beïnvloeden door anderen.
  • Er zijn tal van elementen om te bespreken.
  • Maak korte aantekeningen.
  • Oefening baart kunst.
  • Geniet!

Heb je nog vragen over het schrijven van een recensie? Aarzel dan zeker niet om ze te stellen via Facebook, een reactie hieronder of via mail! Veel schrijfplezier.

Liefs,

Valerie

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *