interview

Op tijdreis met… #3

Klaar om een reis door de tijd te maken?

Elke week gaan we samen met een auteur, blogger of lezer terug in de tijd om te ontdekken waar zijn of haar liefde voor boeken begon. Welke boeken hebben een belangrijke rol gespeeld in hun liefde voor boeken? Welke boeken kwamen aan bod in hun kindertijd? Ga mee op reis en ontdek! Vandaag gaan we mee met auteur Inge Verbruggen.

Stel jezelf eens voor.
Hoi, ik ben de schrijfster van 2 Vlaamse Filmpjes Alexander en De smartphone, en de Young adults Doodverklaard en Duivels spel. Ik ben een eeuwige zeventienjarige in het lijf van een veertig-plusser. Zo luister ik graag naar hedendaagse muziek, netflix ik jongerenseries en lees ik het liefst Young Adults. Ik ben afkomstig uit Lier en woon sinds 13 jaar in Putte met mijn man, twee Young adults, een hond en twee poezen.

Ben je een boekenwurm? Hoe is dat ontstaan?
Ik ben een rasechte boekenwurm. Sinds vijftien jaar hou ik bij wat ik lees, omdat ik al wel eens boeken dubbel las en kocht. Daaruit leerde ik dat ik best veel verslind: zo’n 70 tot 100 boeken per jaar. Als kind zal dat nog wel meer geweest zijn. Boeken zitten dus in mijn genen verweven en hopelijk gaat dat er nooit meer uit!

Er is mij vroeger niet veel voorgelezen, alleen door babysitters, en ik heb geen duidelijk aanwijsbare persoon die me de liefde voor boeken bijbracht. Het moet zo gegroeid zijn door de series en verhalen op tv. Mijn moeder had wel een boekenkast waar ik al wel eens een boek uit las, maar ik las al veel vroeger de bibliotheek leeg.

Welke personen hebben een belangrijke rol gespeeld in je liefde voor boeken?
Vooral ikzelf. Ik las alles wat los en vast zat. Ik bleef dat doen, het was niet gewoon een fase. Iedereen kende me als een veellezer, maar er waren weinig anderen met wie ik die hobby deelde. Zo ook met schrijven. Er was die droom om zelf boeken te maken en die is alleen maar groter geworden. Er was een oppas aan wie ik als heel jong meisje mijn droom om schrijfster te worden heb verteld. Zij zag me hele schriftjes vol schrijven. Pas een aantal jaar geleden heeft ze me daaraan herinnerd, want ik was het zelf allang vergeten. Als ik nu iemand tegenkom van uit mijn jeugd, zegt hij of zij meestal wel dat ze altijd geweten hebben dat ik schrijfster zou worden.

Welke boeken hebben een belangrijke rol gespeeld in je liefde voor boeken?
Ik denk niet aan specifieke boeken, omdat ik eigenlijk van jongs af alle genres las. Had ik zin in drama, humor of een psychologische roman, dan reed ik gewoon op mijn fiets naar de bibliotheek om dat uit te zoeken. Vanaf mijn elfde neusde ik al tussen de volwassenenlectuur omdat ik de rest al had uitgelezen. Ik voedde gewoon mijn honger naar input en ontspanning, en later dan ook de output.

Kan je je nog boeken herinneren uit je kindertijd? Welke? Waarom zijn ze je bijgebleven?
Er waren verschillende boeken in verschillende periodes die me bijbleven.

In het zesde leerjaar las de leerkracht het laatste kwartiertje van de dag voor uit een boek. Dat vond ik een hemels moment. Vlak voor de paasvakantie is mijn moeder gescheiden van mijn vader en verhuisden wij naar een andere gemeente en school. Ik wilde nadien wel weten hoe het boek verder ging. Ik heb lang gezocht naar dat boek, omdat ik de titel vergeten was. Ik wist alleen nog dat Roald Dahl het geschreven had. Maar ja, hoeveel boeken had hij geschreven! Bleek dat het om Sjakie en de chocoladefabriek ging. Sindsdien was ik verknocht aan alles wat Dahl schreef. Weet je dat ik er nadien nachtmerries van had? Die kinderen die opzwelden omdat ze snoepten… Ik dacht toen echt dat dat met mij ook kon gebeuren, want ik was en ben nog steeds een echte snoeper.

Op mijn twaalfde las ik mijn eerste Stephen King. Vanaf dan was ik fan van het eerste uur. Ik heb al zijn boeken. En heb ze ook meerdere keren gelezen. Na dat eerste boek besloot ik de Vlaamse Stephen King te worden. Ik wilde net zoals hij spanning en mysterie met een vleugje horror boeiend maken. Maar dat is dan toch gelukkig net iets anders afgelopen!

Het eerste boek dat ik kocht met mijn eigen verdiende geld was Het parfum van Patrick Süskind. Het papier is verkleurd en het ruikt oud, maar ik heb het nog steeds in mijn bezit! Ik was toen nogal geboeid door mensen met een hoek af. En hoe iemand een moordenaar kon worden, vond ik een boeiend gegeven.

Wat heeft de drang om te schrijven aangewakkerd?
Er heeft altijd een drang om te schrijven in mij gezeten. Ik heb er persoonlijk altijd iets mee gedaan. Ik maakte quotes en gedichten. Ik schreef allerlei soorten verhalen. Ik heb er heel lang over gedaan om mijn eigen stem en mijn favoriete genre te zoeken, want ik vond alles boeiend en wou alles kunnen. Het boek dat me resoluut voor Young adult liet kiezen, was Between: over de doden niets dan goeds van Jessica Warman. Dat vond ik zo’n origineel en goed geschreven boek! Mysterie en een whodunnit naar je eigen dood. Toen kwam dus de klik om net zoals zij voor en over jongeren te schrijven. Daarin heb ik me vastgebeten en dit is echt helemaal mijn ding.

Wil je zelf graag meer vertellen over jouw leven in boeken? Mail dan naar valeriesboekenwereld@outlook.be en doe mee aan deze rubriek!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *