blogpost

Vraag van de week #14

Tijd voor een nieuwe ‘Vraag van de week’! Hierin stellen Chelsey van Leesmeemetmij en ik elkaar om de beurt een vraag waarop we allebei een antwoord zullen formuleren. Elke woensdag lees je wat de vraag van de week is en wat wij daarover hebben neergeschreven. Daar gaan we!

Hebben jullie tips voor beginnende bloggers of lezers die twijfelen om er eentje te beginnen?

Ik denk dat ik heel wat goede tips heb voor lezers die graag willen starten met een boekenblog! Zelf heb ik ook best lang getwijfeld om eraan te beginnen, maar als ik nu terugkijk ben ik enorm blij met de keuze die ik heb gemaakt.

De eerste tip klinkt direct zo negatief en ik wil absoluut niemand afschrikken, maar besef dat er echt wel wat tijd in kruipt om een blog te onderhouden. Het lijkt simpel: lees een boek, typ wat je ervan vond en klaar. Maar er komt toch net iets meer bij kijken; je dient een goed onderbouwde recensie te schrijven waarin je duidelijk neerpent wat je precies goed en/of minder goed vond aan het boek en daar kruipt, zeker als je dat nog niet (vaak) hebt gedaan, wat tijd in. Het is natuurlijk ook een leerproces en ik raad beginnende bloggers en recensenten zeker aan eens naar recensies van anderen te kijken en ze met een kritische blik te vergelijken. Wat vind ik er goed aan en wat niet? Op die manier leer je al veel over wat zo’n recensie precies moet bevatten. Meer informatie over het schrijven van een recensie vind je hier.

Daarnaast ben je natuurlijk zelf verantwoordelijk voor de opbouw van jouw blog/site. Gelukkig is dat allemaal redelijk eenvoudig als je bijvoorbeeld gebruik maakt van WordPress. Een bijkomend voordeel is dat je, zeker in het begin als je nog twijfelt, kan beginnen met een gratis blog (waardoor er .wordpress.com in je siteadres site). Hierdoor betaal je geen kosten voor een eigen domein en kan je er altijd nog mee ophouden als het toch niets voor jou blijkt te zijn. Een klein nadeel is dat het gebruik van bijvoorbeeld plug-ins erg beperkt is.

Elk artikel, of je nu de gratis of betalende versie gebruikt, heeft ook een afbeelding nodig, waar jij natuurlijk zelf voor moet zorgen. Als je wil dat je blog door lezers wordt opgepikt, raad ik je ook aan actief te zijn op social media zoals Facebook en Instagram. Opnieuw: dit kost wat tijd.

Genoeg gezeurd over wat jij MOET doen, tijd voor alles wat kan en mag! Als je een boekenblog start is er eigenlijk maar één goede reden om dit te doen: uit liefde voor boeken. Omdat je het leuk vindt je mening te delen, anderen aan boekentips te helpen en contact te hebben met andere lezers horen hier allemaal bij. De slechtste reden is: voor gratis boeken. Als dat je enige motivatie is, kan ik je alvast vertellen dat mensen dat snel zullen aanvoelen aan de content die je deelt. Liefde voor boeken voel je namelijk als je met een echte boekenfan praat. Je mag ook echt niet verwachten dat je van de ene op de andere dag gratis boeken toegestuurd krijgt. Dat is iets dat moet groeien en als het goede moment daar is, gebeurt dat vanzelf. Wil je graag meer uitleg over hoe je het aanvragen van recensie-exemplaren best aanpakt? Ik help je graag verder, stuur maar een berichtje of mailtje!

Het allerleukste is natuurlijk dat eigenlijk alles mag. Schrijf je graag recensies? Tof! Vergelijk je liever eens een boek met een film? Kan ook! Wil je delen welke boeken je deze maand hebt gekocht? Heerlijk! Je kan je volledige creativiteit kwijt op je blog.

Ben je helemaal overtuigd dat boekbloggen iets voor jou is? Super en alvast welkom in onze heerlijke community! Voor je begint met de opstart van je blog raad ik je nog even het volgende aan:
– Voor je echt live gaat, kan je best zorgen voor een voorraad artikels. Zo kan je op vaste dagen en tijdstippen iets posten en heb je al genoeg om bijvoorbeeld de eerste twee weken zonder stress rond te krijgen.
– Blijf brainstormen en noteer ideeën. Zo kom je nooit zonder inspiratie te zitten voor nieuwe artikels.
– Leuk idee gezien bij een andere blogger dat je wil gebruiken? Geen probleem, maar neem het concept niet volledig over. Geef er je eigen draai aan en vermeld ook even welke blogger jouw de inspiratie bood.

Wil je graag eens ervaren wat het is om recensent te zijn alvorens je zelf een blog begint? Dat kan! Er zijn heel wat sites die af en toe nieuwe recensenten zoeken om aan hun team toe te voegen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op De Leesfabriek (voor jongeren tussen 15 en 25 jaar), Hebban of Chicklit en wie weet kan je al wat ervaring opdoen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *