blogpost,  interview

Op tijdreis met… #1

Klaar om een reis door de tijd te maken?

Elke week gaan we samen met een auteur, blogger of lezer terug in de tijd om te ontdekken waar zijn of haar liefde voor boeken begon. Welke boeken hebben een belangrijke rol gespeeld in hun liefde voor boeken? Welke boeken kwamen aan bod in hun kindertijd? Ga mee op reis en ontdek! Vandaag gaan we mee met Lisa.

Ik ben Lisa Bergmans. De trouwe lezers van Valeries Boekenwereld kennen me als recensent op haar website. Zolang ik me kan herinneren ben ik al een grote lezer. Dit is een gewoonte die ik heb ontwikkeld in mijn kindertijd. Voor ik kon lezen, las mijn mama me verhaaltjes voor voor het slapengaan. Mijn moeke (grootmoeder) verzon verhaaltjes als ik bij haar kwam. Pas heel wat jaren later kwam ik erachter dat ze al deze verhalen zelf verzon. Toen ik oud genoeg was om zelf te beginnen lezen, was het mijn mama die met me naar de bibliotheek ging. Mijn hobby als lezer heeft voor heel wat makkelijke cadeaus gezorgd tijdens verjaardagen en feestdagen. Via mijn middelbare school was ik aangesloten bij de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV). Hier zette ik mijn eerste stapjes als recensent. Ook op volwassen leeftijd ben ik nog steeds een lezer. Lezen is voor mij steeds een uitlaatklep geweest, een manier om te ontspannen en soms te ontsnappen uit de gewone wereld.

Doorheen mijn leven zijn er verschillende boeken die een grote impact hebben gehad. In mijn jonge kindertijd denk ik dan bijvoorbeeld aan de boeken van Annie M.G. Schmidt die mijn mama me vroeger voorlas. Deze boeken associeer ik met gezelligheid, maar ik herinner me ook de geweldige avonturen van bijvoorbeeld Pluk of Otje. Mathilda van Roald Dahl was het eerste personage dat ook enorm graag las. Ik kan niet anders dan Harry Potter vermelden, als mijn eerste fantasieboek waar ik helemaal weg van was. Toen ik een jaar of 12 was ontdekte ik mijn voorliefde voor de ‘zwaardere’ jeugdboeken. Een schrijver die hier zeker in uitspringt is Dirk Bracke met Een lege brug of Straks doet het geen pijn meer. Dit zijn de eerste boeken waar ik me echt emotioneel door gebroken voelde nadat ik ze uithad. Zoals veel mensen van mijn leeftijd ben ik in mijn pubertijd door de hele Twilight-fase gegaan. Dit was mijn eerste actieve kennismaking met het echt fan zijn van iets. Ik zat echt te wachten tot de vervolgen uitkwamen en las de hele dag door tot ik hem uithad.                                              Nu ik volwassen ben heb ik hier spijtig genoeg niet echt meer de tijd voor.

Sinds mijn pubertijd is mijn smaak in boeken wel wat veranderd. Zo hecht ik veel meer waarde aan goed ontwikkelde personages en thema’s die in het verhaal aan bod komen. Ik lees nog steeds heel breed, maar merk toch dat het vaak romans zijn die me bijblijven. Ik denk dan bijvoorbeeld aan De schaduw van de wind van Carlos Ruiz Zafon. De sfeer en de schrijfstijl is er al even mooi als het verhaal zelf. Aan het einde van de wereld van Kristin Hannah heeft een speciaal plaatsje in mijn hart om verschillende redenen. Het is  een prachtig boek met levensechte personages, waar moeilijke thema’s op een respectvolle manier aan bod komen. Het is ook het boek waar mijn avontuur bij Valeries Boekenwereld mee begon. Ik schreef er mijn proefrecensie over 😉 Ik kan zo nog wel even doorgaan over boeken die om de één of andere reden iets voor me beteken, maar vrees dat dit ons te ver zal drijven.

Wil je zelf graag meer vertellen over jouw leven in boeken? Mail dan naar valeriesboekenwereld@outlook.be en doe mee aan deze rubriek!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *