blogpost

Vraag van de week #6

Tijd voor een nieuwe ‘Vraag van de week’! Hierin stellen Chelsey van Leesmeemetmij en ik elkaar om de beurt een vraag waarop we allebei een antwoord zullen formuleren. Elke woensdag lees je wat de vraag van de week is en wat wij daarover hebben neergeschreven. Dit keer was het mijn beurt om een vraag te kiezen. Daar gaan we!

‘Welke elementen zitten in het voor jullie perfecte boek?’

Zoals ik eerder al vertelde, ben ik een veellezer, zowel in aantal boeken als qua genres. Wat het perfecte boek allemaal moet bevatten, hangt natuurlijk deels af van het genre, maar er zijn ook een aantal overlappende elementen.

Een sterke cover vind ik alvast een goed begin. Ik weet dat een cover niet alles bepaalt en don’t judge a book by it’s cover enzovoort, maar uiteindelijk vormt de cover wel de eerste kennismaking. Een aantrekkelijk geheel is toch fijn om vast te nemen in de bibliotheek of boekhandel. Daarnaast vind ik personages heel belangrijk en vooral hun geloofwaardigheid. Als ik mij gedurende het hele verhaal loop af te vragen wie in het echte leven in godsnaam zo zou reageren, erger ik mij waarschijnlijk dood aan één van de karakters.

Daarnaast is het een must om een plot te hebben dat de lezer van het begin tot het einde vasthoudt. Onvoorspelbaarheid is een plus, maar sommige thrillerauteurs kiezen ervoor om je al snel te laten ontdekken wie het gedaan heeft en daarna in te zoomen op de vraag ‘waarom’. Dat vind ik minstens even boeiend want de psychologie van een personage kan ook zeer verrassend of triggerend zijn. Ook in roman is een verhaallijn die je aandacht weet vast te houden voor mij van essentieel belang. Er moet simpelweg één elementen zijn waarvan ik denk: leuk, daar wil ik meer over weten.

Veel lezers vinden originaliteit een must, maar ik denk dat het er vooral op aan moet komen dat het een originele twist moet hebben. Je kan er bijna met zekerheid van uitgaan dat elk verhaal al eens een keer is verteld, maar nog niet op de manier van die specifieke auteur en dat kan zorgen voor interesse inzichten.

Een vlotte schrijfstijl vormt volgens mij de basis voor dit alles. Als de zinnen langs alle kanten lijken te wringen en je als lezer alles moet herlezen om te begrijpen wat er staat (zonder diepere bodems uiteraard, die moet je soms vaker lezen), scheelt er waarschijnlijk iets met de zinsbouw. Dat vind ik uitermate frustrerend en zal mij onmiddellijk het gevoel geven dat het een opdracht wordt om het boek uit te lezen.

Kortom: als het boek mij volledig weet te boeien, er verschillende thema’s aan bod komen en het niet te oppervlakkig is, kan ik er al best van genieten!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *