blogpost

How to: buddyread

Buddyreads: de ene haat het, de andere houdt ervan. Wat is precies een buddyread en hoe werkt het? Ik vertel je vandaag alles over de perfecte buddyread!

Chelsey van Leesmeemetmij en ik houden vaak een buddyread. De bedoeling is dat je samen hetzelfde boek leest zodat je erover kan praten en ideeën kan uitwisselen. Er zijn wel heel wat dingen waar je op moet letten om van je buddyread een geslaagde leeservaring te maken!

Iedereen heeft namelijk een ander leestempo. Zo lees ik bijvoorbeeld veel sneller dan Chelsey en daarom is het onmogelijk om het echt tegelijkertijd te lezen, bladzijde na bladzijde. Het is niet de bedoeling dat het een wedstrijd wordt. Daarom spreken we op voorhand af op welke dagen we tot welk hoofdstuk moeten zijn.

Een voorbeeld. Vorige week lazen we Raak me. Niet samen en dat ging als volgt. We mochten beginnen op maandag 11 mei. Op dinsdagavond 12 mei stond de eerste deadline en zouden we de eerste 142 gelezen moeten hebben. Op die manier kan je zelf kiezen of je die bladzijden op één dag wil lezen of ze wil spreiden. Vanaf woensdag mochten we dan weer verder. Zo voorkomen we ook dat we te lang op elkaar moeten wachten. Stel dat ik op maandag de eerste 142 bladzijden al gelezen heb, mag ik pas woensdag verder. Maar als Chelsey tegen woensdag de eerste 142 bladzijden nog niet gelezen heeft, moet ik er ook niet op wachten. Dat maakt het voor iedereen leuk!

Zoek ook zeker een boek waar jij en je buddyread-partner allebei zin in hebben. Of lees met elkaar mee om elkaar door een boek te sleuren dat de ene niet zo leuk vindt, maar toch moet of wil uitlezen. Zo wordt het een stuk fijner!

Maak er geen wedstrijd van, discussieer over de thema’s en gebeurtenissen en geniet samen van een goed boek!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *