blogpost

De bookcommunity

Zoals ik morgen dieper zal belichten in ‘Vraag van de week’ ben ik als blogger heel blij dat ik deel mag uitmaken van de bookcommunity. Ik heb er al veel fijne mensen leren kennen, zoals Chelsey, en het is fijn om je ideeën en gedachten over boeken te kunnen delen met mensen die evenveel van lezen houden.

Op Instagram is deze bookcommunity heel sterk aanwezig door alle bookstagrammers en ook op Facebook zijn er tal van groepen die enkel gaan over boeken en lezen. Ik geniet er ook enorm van om door de berichten te scrollen en te kijken wie wat momenteel leest. Niet per se om inspiratie op te doen, maar ook om te zien waar andere mensen van genieten.

Helaas bestaat er ook een keerzijde van de medaille. Het is natuurlijk heel belangrijk dat iedereen in de huidige maatschappij een plek kan vinden om zijn of haar mening te delen met volgers of geïnteresseerden. Ook als recensent vind ik het belangrijk dat anderen mijn mening respecteren. Het is als auteur of uitgever niet leuk om een negatieve recensie te krijgen, maar als die goed is onderbouwd, kan je er volgens mee heel wat uit leren en hoeft het niet per se slecht uit te draaien. Maar belangrijk is wel dat je enkel een recensie schrijft als je je mening kan onderbouwen. Dat kan je alleen als je het boek hebt gelezen.

De laatste tijd zie ik, net als heel wat anderen, reacties voorbijkomen die me echt ziek maken. Mensen gaan openlijk de strijd aan om een boek helemaal af te breken en daar blijft het soms niet bij. Uitspraken als: ‘die auteur is duidelijk niet mijn type mens’ maken mij woest want wat geeft jou als lezer het recht te oordelen over iemands persoonlijkheid als je die persoon niet eens kent? Begrijp me niet verkeerd, ik heb niks tegen een eerlijke, onderbouwde mening, maar wel tegen lezers die openlijk een boek en/of auteur met de grond gelijk proberen te maken ZONDER het boek gelezen te hebben. Je kan je niet baseren op een achterflap, mening van iemand anders of beschrijving op een website om een volledige mening te vormen over een boek. Ten eerste is de informatie van anderen niet altijd correct. Ten tweede is elke beleving persoonlijk en niet objectief waardoor je je mening niet kan staven met voorbeelden. Ten derde zegt een achterflap niet altijd het juiste of genoeg over de inhoud van een boek (anders zou je het boek niet meer moeten lezen, lijkt me). Dus misschien kunnen we allemaal stoppen met elkaar zwart te maken, boeken met de grond gelijk te maken en auteurs persoonlijk aan te vallen. Op die manier kunnen we terug naar de mooie community die de bookcommunity nog altijd is, maar zonder alle lelijke gebeurtenissen die de laatste tijd zeker vaker lijken plaats te vinden.

Heb je een boek gelezen en vond je dat niet leuk? Prima. Leg duidelijk uit waarom en ik weet bijna zeker dat het zal worden geaccepteerd. Maar, alsjeblieft, doe dat NIET als je het boek NIET gelezen hebt. Wil je er iets over kwijt? Neem het boek dan op (neem daar dan ook de tijd voor…), lees het verhaal en breng dan je mening naar buiten. Ik geloof ook dat andere lezers het na één keer wel weten, dus door blijven gaan over wat je precies slecht vond of wat het probleem is, is nergens voor nodig. Als we allemaal samen de boekenliefde verspreiden die al die prachtige verhalen verdienen, wordt de wereld weer een heel klein beetje mooier…

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *