blogpost

Waarom YA- en jeugdboeken zo leuk zijn

Ik geef het met veel plezier toe: ik hou van kinder- en jeugdboeken en boeken voor young adults. Ook al ben ik die leeftijden theoretisch gezien al lang ontgroeid, toch neem ik nog vaak een van deze boeken vast. Waarom? Omdat ik het heerlijk vind!

 1. Toegankelijk
  Eerlijk is eerlijk, boeken voor young adults zijn iets toegankelijker dan boeken voor volwassenen. De schrijfstijl is vaak iets eenvoudiger en de focus ligt vaak op de gebeurtenissen in het boek (in plaats van bijvoorbeeld op zinsconstructies). Hoewel dat laatste ook zeker leuk kan zijn, doet het soms toch deugd om snel in een verhaal te zitten dat vlot leest en voor je het weet uit is. Hierdoor is de drempel minder groot om eens iets buiten je comfortzone te kiezen omdat het verhaal en de personages je sneller liggen dan bij een ander boek.
 2. Leest vlotter
  Zoals net ook al aangehaald, ligt de focus vaak niet op het literaire gedeelte, maar op de personages en de gebeurtenissen in het verhaal. Hierdoor lezen deze boeken vlot weg en ben je bij de laatste pagina voor je het beseft.
 3. Herkenbaarder
  Ik heb geen kinderen, ben nog niet getrouwd, heb nog nooit zelf een huis moeten kopen… al die dingen spelen zich af in een toekomst die ik natuurlijk wel herken, maar waar ik zelf nog nooit mee in aanraking ben gekomen. Gaan studeren, verliefd worden, je eerste gebroken hart zijn daarentegen dingen ik wel herken! En dat maakt dat je je net iets eenvoudiger kan inleven in jeugd- en YA-boeken.
 4. Nostalgie
  Om het even over kinderboeken te hebben: ik vind het heerlijk om een prentenboek vast te nemen en te kunnen kijken wat kinderen van nu kunnen lezen en krijgen voorgelezen. Dat doet me altijd terugdenken aan mijn eigen kindertijd en de boeken die ik toen koos. Heerlijk!
 5. Even wegdromen…
  En laten we eerlijk zijn: het is toch heerlijk om te genieten van prentenboeken met prachtige plaatjes en even niet na te moeten denken? Om je even helemaal te verliezen in een kinderboek en de realiteit te vergeten? Ik vind van wel!

Lees jij ook nog graag kinder- en jeugdboeken? Dan ben je uiteraard aan het goede adres en begeef je je tussen vrienden! 🙂 Waarom geniet jij er zo van?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *