Coming soon: augustus
Nog een maandje zomervakantie te gaan en er verschijnen weer een hoop leuke boeken! Vandaag laat ik jullie zien naar welke boeken ik uitkijk voor de maand augustus. Kijk je mee?
De koning die het donker verbood – Emily Haworth-Booth – Baeckens Books
Er was eens een jongetje dat bang was voor het donker. Dat is nog niet zo vreemd. De meeste kinderen zijn weleens bang in het donker. Maar dit jongetje was een prins, en hij besloot dat hij, als hij koning werd, iets aan het donker ging doen. Hij ging het verbieden. Als de koning het donker helemaal verbiedt, een kunstzon aanlegt en ‘anti-donker’ wetten uitvaardigt, lijkt dat in eerste instantie een goed plan. De burgers hoeven zich geen zorgen meer te maken over al het engs dat zich in het donker schuilhoudt. Maar wat gebeurt er als niemand meer kan slapen en de burgers in opstand komen? Zal de koning zijn angsten het hoofd bieden en de lichten doven? De koning die het donker verbood is een prachtig, tot nadenken stemmend verhaal over hoe we niet zonder het donker kunnen als we van het licht willen genieten.
9/11 – Alan Gratz – Kluitman
11 september 2001, New York. De negenjarige Brandon gaat met zijn vader mee naar het werk op de 107e verdieping van een van de torens van het World Trade Center. Uit het niets begint het hele gebouw te bewegen en er ontstaat een verschrikkelijke brand. Een vliegtuig blijkt zich in het gebouw te hebben geboord. Kan Brandon overleven en ontsnappen? Naast het verhaal van Brandon wordt ook het verhaal verteld van de elfjarige Reshmina in Afghanistan, achttien jaar later. Door de wisselende perspectieven weet Alan Gratz op de voor hem kenmerkende wijze een historische gebeurtenis van wereldniveau toegankelijk en invoelbaar te maken voor een jonge doelgroep. 9/11 biedt een adembenemende en onvergetelijke kijk op de ingrijpende gebeurtenis die de wereld tot op de dag van vandaag beïnvloedt.
Pasoppen – Dimitri Leue & Tom Schoonooghe – Davindsfonds Infodok
Volwassenen roepen vaak: ‘Pas op!’ Zorg dat je je niet stoot, let op voor dat glas, leg geen rommel op de trap, pas op voor de glijbaan, … Moraal van het verhaal? Pasop dat je niet te veel pasopt. Pasoppen is goed, maar met mate. Weet dat de mensheid zover is geraakt door mensen die niet pasopten. Dus pasop met dat pasoppen. Maar pasop dat je niet te weinig pasopt, dat is ook gevaarlijk. Dus pasop net genoeg, niet meer, niet minder. Een speels prentenboek over de kunst van het pasoppen.
Hij & zij – Alice Feeney – A.W. Bruna
Er zitten twee kanten aan dit verhaal.
Jou en mij. Hij en zij.
Eén van ons is een leugenaar.
Wanneer er een vrouw wordt vermoord in Blackdown, een slaperig Brits plaatsje, is verslaggever Anna Andrews terughoudend als ze verslag moet doen over de zaak. Rechercheur Jack Harper vermoedt dat ze betrokken is bij de zaak, tot hij zelf een verdachte wordt in zijn eigen moordonderzoek…
Iemand vertelt niet de waarheid, en sommige geheimen zijn het waard om te bewaren.
Een langzaam smeulend vuur – Paula Hawkins – A.W. Bruna
Als op een woonboot in Londen het toegetakelde lichaam van een jonge man wordt gevonden, roept dit vragen op over drie verschillende vrouwen. De labiele Laura is, na een one-night stand met het slachtoffer, als laatste gezien bij de boot. Carla, zijn ontroostbare tante, heeft nog maar net iemand anders in haar familie begraven. En Miriam is de nieuwsgierige buurvrouw, zij heeft het lichaam gevonden maar is niet helemaal eerlijk geweest tegen de politie.
Drie vrouwen die elkaar niet kennen, met elk een andere relatie tot de vermoorde jongen. Drie vrouwen die – om verschillende redenen – vol wrok zitten. Die, zich ervan bewust of niet, branden van verlangen om het onrecht dat hen is aangedaan te wreken. En waar het wraak betreft, kunnen ook goede mensen in staat zijn tot vreselijke dingen. Hoe ver zou elk van deze vrouwen gaan voor gerechtigheid? En hoe lang kunnen geheimen blijven smeulen voor ze exploderen?
‘Werkdruk kan heftig zijn: we willen veel opgeven voor onze doelen, plannen en idealen maar ondertussen willen we ook graag iedereen tevreden houden. Ik weet hoe het is.’
Cynthia Schultz hielp al vele duizenden mensen productiever en effectiever te werken, zowel met haar Structuurjunkie-producten als haar (online) cursussen. In ‘Goed werk’ bundelt Cynthia al haar kennis over plannen en productiever (thuis)werken. Hiervoor put zij uit alle management- en zelfhulpboeken die zij heeft gelezen, alsook uit haar jarenlange ervaring als drukbezet ondernemer. Cynthia’s stokpaardje: hoe meer je gedaan krijgt in een korter tijdsbestek, hoe meer tijd je over hebt om leuke dingen te doen.
Vraag het aan Veerle – Renée Olsthoorn – Zomer & Keuning
‘Vraag het aan Veerle’ is het eerste deel van de Sportschooltrilogie van Renée Olsthoorn. De 23-jarige Veerle bezoekt al jaren trouw haar sportschool als er een vacature komt. Ze solliciteert en wordt prompt aangenomen als baliemedewerker én Zumba-instructrice. Nice, nu kan ze sporten én geld verdienen! Met haar zonnige, empathische karakter wordt Veerle al snel een soort vertrouwenspersoon voor de sportschoolbezoekers. Maar haar eigen leven heeft ze niet zo best op orde… Hoe goed je advies aan anderen ook is, je eigen leven beoordelen is een stuk lastiger, blijkt in het eerste deel van deze sprankelende trilogie van Renée Olsthoorn.
Heartstopper – Alice Oseman – Best of YA
Het afgelopen schooljaar was niet geweldig voor Charlie, maar hij wordt in ieder geval niet meer gepest. Nick, rugbyster van de school, heeft hier en daar wat gehoord over Charlie – de jongen die vorig jaar gedwongen uit de kast moest komen en een paar maanden werd gepest – maar hij heeft nog nooit met hem gepraat. Tot ze naast elkaar in de klas komen te zitten… Er ontstaat een warme en intieme vriendschap en al snel valt Charlie als een blok voor Nick, ook al weet hij dat hij geen enkele kans maakt. Maar Nick worstelt met zijn eigen gevoelens en hoe dichter de twee naar elkaar toe groeien hoe duidelijker het wordt dat liefde ontzettend onvoorspelbaar en verrassend is.