blogpost,  interview

Lezer/auteur/uitgever aan het woord

Ook in 2019 willen wij al onze boekenliefde met jullie delen! Maar wij zijn niet de enigen die helemaal in de ban zijn van verhalen. Daarom geven wij graag het woord eens aan iemand anders. Vandaag is dat, naar aanleiding van de blogtour rond De Duistere School, Sandra J. Paul!

Wie is Sandra J. Paul?
1) Koffie of Thee; want…
Thee zonder twijfel, daar leef ik op. Tea, cats and books!
2) Ochtend of avond; want…
Allebei. De ochtend is heerlijk omdat je weer een nieuwe dag voor de boeg hebt. De avond is heerlijk omdat ik dan het liefst schrijf.
3) Pretpark of Dierentuin; want…
Eigenlijk geen van beiden. Ik lijd aan extreme wagenziekte dus al die rollercoasters en dergelijke… Daar kan ik toch niet in. De dierentuin vind ik nog steeds erg zielig. Ik heb daar nogal gemengde gevoelens over.
4) All In-hotel of tentje; want…
Ook geen van beiden. Ik ben een citytripper, dus hoe meer ik kan zien van een stad, hoe beter. All-in wordt me te snel te saai en tentjes radbraken mijn rug. Ik huur dus liever een appartementje of gewoon een eenvoudige hotelkamer, want ik ga niet op reis om te relaxen.
5) Rekenen of taal; want…
Ongetwijfeld taal. Ik ben een talenknobbel, zoals vele mensen in België. Op mijn werk spreek ik veel Frans, Engels en uiteraard ook Nederlands; met Duitse collega’s schakel ik over naar het Duits. Momenteel volg ik een cursus Zweeds, zeer fascinerende taal.

Boek in de kijker: Hart-slag

Hart-Slag – Joanne Carlton – Hamley Books – September 2018


Inhoud
Hart-Slag is een pakkend verhaal over twee vrienden die ontdekken dat een van hen terminaal ziek is. Omdat ze nog zo jong zijn, geloven ze dat ze nog alle tijd van de wereld hebben, tot die diagnose valt en ze beseffen dat hun tijd op is.

Jasper is een jongen die alles over heeft voor zijn familie en zichzelf daarom voortdurend achteruit stelt, wat hem zijn gezondheid kost. Na de diagnose neemt Sam, zijn beste vriendin, hem mee op sleeptouw om zijn laatste wens te vervullen: nog eenmaal zingen voor een groot publiek. Wat volgt is een onwezenlijk avontuur en een muzikale reis die hen zichzelf doet ontdekken, maar vooral ook doet beseffen dat elk moment dierbaar is.

Wanneer schreef je dit boek?
De eerste versie van het boek scheef ik ruim drie jaar geleden, een jaar na het overlijden van mijn vader en mijn zus. De mensen die me volgen weten intussen wel dat dit boek mijn verwerkingsproces bevat rond mijn verlies. Ik was niet in staat die eerste versie uit te brengen omdat het op dat moment nog te gevoelig lag voor me. In 2017 heb ik mijn finale versie, een Engelstalige overigens, afgewerkt en uitgebracht wereldwijd. Einde vorig jaar heb ik dan de Nederlandstalige versie geschreven.

Waarom schreef je het boek?
Het verhaal kwam er naar aanleiding van mijn persoonlijk verlies en bevat veel elementen die te maken hebben met mijn familie: Londen, de muziek, de ziekte… zijn allemaal bewuste keuzes die iets te maken hebben met mijn vader, zus of gezin.

Na het overlijden van mijn vader heb ik zelf een moeilijke periode doorgemaakt waarin ik me voortdurend vragen stelde over het waarom en hoe van mijn leven. Op dat moment besloot ik dat ik mijn grootste droom, boeken schrijven en publiceren, telkens had uitgesteld omwille van teveel excuses. In samenspraak met mijn gezin heb ik mijn leven vervolgens omgegooid en die droom achtervolgd.

Mijn vader en zus waren beiden nog jong, waardoor ik besefte dat ik ook te kwistig was met mijn tijd. Nu geniet ik veel meer van het leven en doe ik samen met mijn gezin de dingen waar ik zin in heb, waardoor ik me veel gelukkiger voel. Hart-Slag draait rond een heftig maar realistisch thema over afscheid nemen en ziekte, maar het bevat vooral ook de boodschap dat wij veel te weinig onze dromen navolgen en altijd wel excuses vinden om dat niet te doen.

Waarom moet iedereen je boek lezen?
Hart-Slag is een verhaal dat je bijblijft. Het is geen rechttoe rechtaan verhaal en zal niet voor iedereen zijn omdat het over dat gevoelige thema gaat. Toch ben ik ervan overtuigd dat iedereen zich kan optrekken aan het verhaal met een lach en een traan, want het gaat niet enkel over ziekte, maar ook over het avontuur, die ene wens die nog onvervuld is gebleven. We worden allemaal geconfronteerd met verlies, en hoe we daarmee omgaan, is ook verschillend. Met de manier waarop Jasper en Sam in het verhaal omgaan met dat van hen, wilde ik vertellen dat, ongeacht de ernst van de situatie, je nog altijd licht zult vinden in de duisternis.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *