blogpost,  interview

Interview: Pen Stewart

Vandaag geef ik graag het woord aan Pen Stewart, auteur van Wintercode.

Ik ben Pen, 40 jaar, kunstenares en schrijfster. Ik ben zo’n acht jaar geleden beginnen schrijven. De afgelopen drie jaar publiceerde ik twee verhalenbundels: “Nanokanaries en olifantenhersenen” en “Tijd M.A.N. chine.” Die werden gevolgd door diverse korte verhalen, waaronder de Splinter “Opgejaagd” en één verbeeldingsroman, “Wintercode”.

Waaruit groeide de droom om een boek te gaan schrijven?
Al vanaf mijn 6de schreef ik een schriftje vol met mijn “avonturen aan zee”, maar daarna heeft het wel een heel eind geduurd eer ik met het schrijven ernstig aan de slag ging.
Toch was er ergens op de achtergrond altijd wel dat idee: ooit wil ik wel eens een boek schrijven. Dat werd sterker toen ik minder kans zag te schilderen en op een avond ben ik er gewoon aan begonnen. Dat manuscript was niet Wintercode. Ik schreef ruim drie manuscripten voordat ik uiteindelijk aan Wintercode begon. Wie weet worden die drie ooit nog eens gepubliceerd, maar dat zal dan wel in een erg herschreven versie zijn, want die drie manuscripten waren een echte leerschool.

Hoe ontstaan je personages? Zijn ze gebaseerd op mensen uit je omgeving/jezelf?
Ze zijn eigenlijk nooit gebaseerd op mensen die ik ken. Eerst is er een plotconcept, en dan bedenk ik wat voor soort personages ik daarvoor nodig zou hebben. Dan worden die ‘ontworpen’.

Waarom koos je voor het genre fantasy?
Dat kies je eigenlijk niet. Het komt gewoon.  Ik heb wel eens misdaadverhalen proberen schrijven, maar ik had steeds weer de neiging er een bovennatuurlijk element aan toe te voegen of een fantasy element.  Het blijft gewoon weerkeren en is eenvoudigweg wie ik ben als schrijver.

Wat zijn volgens jou de grootste valkuilen bij het schrijven binnen dit genre?
Heel veel zaken zijn reeds gedaan. Je ziet bijgevolg veel conceptueel kopiewerk, zowel wat de plot betreft, als de wereldbouw, de elfen en orcs en draken blijven je maar om de oren vliegen. Dat heb ik echt proberen vermijden. Ik heb mijn eigen wereld geschapen.

Hoe zorg je ervoor dat lezers zich thuis voelen in een wereld die niet bestaat?
Ik probeer die wereld in al zijn aspecten aan bod te laten komen doorheen het verhaal. En natuurlijk zijn er raakpunten, gelijkenissen die een gevoel van herkenning geven.

Wat zette je aan om een trilogie te schrijven?
In dit geval: de uitgever. Hij vond dat ik nog niet gedaan had met die wereld en daar had hij groot gelijk in.  Mijn drie boeken die ik schreef voordat ik aan Wintercode begon, waren wel van in het begin als trilogie bedoeld, maar Wintercode was in eerste instantie een alleenstaand vervolg.  Nu vind ik het geweldig dat ik dieper kan gaan in het ontwikkelen van Laersinweld van rond die periode in de geschiedenis van de mensen.

Waaraan erger je je als je zelf een boek leest of tijdens het schrijven?
Het gebrek aan actie en spanning. Ik ben echt een fan van schrijvers als Dean Koontz, die je met boek en al aan je stoel gekluisterd kan houden. Als een boek niet de nodige spanning en intrige heeft, haak ik af.  Verder heb ik een hekel aan slecht geschreven en geredigeerde fantasy van dertien in een dozijn, waarbij de schrijver bepaalde concepten herkauwt die al zo vaak gebruikt zijn dat je na verloop van tijd het gevoel krijgt tien keer hetzelfde verhaal in een ander jasje te lezen. Vooral de epische-draken-elfen-boerenjongen-moet-duistere-tovenaar-verslaan boeken, dus.

Hoe verloopt jouw schrijfproces?
Ik schakel regelmatig over van organisch naar planmatig schrijven en weer terug, al naargelang wat ik op dat moment als schrijver nodig heb om vooruit te komen met het verhaal. Ik begin planmatig, loop vervolgens zeker vast, en moet dan op organisch schrijven overgaan om daar weer uit te komen, waarna ik dan weer planmatig alles controleer of ik nog wel  op de juiste eindbestemming afsteven. En dat doe ik zolang als nodig tot alles duidelijk is.

Is feedback van je lezers belangrijk voor jou?
Jazeker. Het is elk keer weer verrassend om al die verschillende interpretaties te lezen. Soms zien mensen er dingen in  die ik er niet bewust instopte of ervaren ze bepaalde zaken helemaal anders dan ikzelf of het gros van de lezers.

Werk je momenteel aan een vervolg?
Momenteel werk ik aan deel 3. Deel 2 zit in een eerste leesronde bij de uitgever. Wanneer deel 2 zal verschijnen weet ik nog niet, maar het zal wel nog even duren omdat ook het kunstproject dat eraan gekoppeld is veel tijd vraagt.

Heb je naast deze trilogie nog andere schrijfambities?
Ik heb nog een boekenreeks die zich honderden jaren voor Wintercode afspeelt. Daarnaast heb ik een nieuw concept in de la liggen voor daarna. Iets in een totaal andere wereld.  Ideeën genoeg dus!

Bedankt Pen voor het beantwoorden van mijn vragen!

Nieuwsgierig naar Wintercode? Lees dan hier de korte inhoud en bestel het boek!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *