blogpost,  Recensie

Vroeger is alles wat ik van je heb – Adam Silvera

Griffin leeft op een roze wolk tijdens zijn relatie met Theo. Beste vrienden, iemand bij wie je altijd terecht kan en daarbovenop blijken ze elkaar nog leuker te vinden. Maar Griffins droom spat uiteen als Theo besluit te gaan studeren in een heel andere stad, ver bij Griffin vandaan. Desondanks blijft Griffin geloven in hun eigen happy end: ze zullen elkaar ooit terug tegenkomen wanneer hun moment daar is. Hij gelooft in een tijdelijke breuk, maar wanneer Theo zijn leven volledig lijkt op te pakken tijdens zijn studie en zelfs aan een nieuwe relatie begint, krijgt Griffin twijfels. Is er wel een happy end voor hen? Op een dag slaat het noodlot toe: Theo komt plotseling om het leven. Griffin weet met zichzelf geen raad en blijkt slechts bij één persoon zijn hart te kunnen luchten: bij Theo’s nieuwe vriend Jackson…

Adam Silvera bewees eerder zijn kunnen in Op het einde gaan ze allebei dood en Wat als dit het is in samenwerking met Becky Albertelli. Met Vroeger is alles wat ik van je heb slaat hij opnieuw de nagel op de kop. Emotioneel, ontroerend en hartverscheurend van begin tot eind!

Vanaf de allereerste bladzijden wordt de lezer geconfronteerd met het harde en pijnlijke verlies van Theo. Silvera windt er geen doekjes om en Griffins verdriet raakt de lezer tot in zijn ziel. Hierdoor wint het boek enorm aan realisme en geloofwaardigheid en dit gevoel blijft het hele verhaal lang hangen. Dit maakt dat Griffin al snel meer is dan een karakter op papier en een menselijk, breekbaar persoon wordt die je als lezer zo vaak in je armen wil nemen om te troosten. De haat die Griffin in eerste instantie voelt jegens Jackson, Theo’s nieuwe vriend, is begrijpelijk, maar maakt het voor Griffin zoveel moeilijker om door zijn rouwproces te gaan. Toch kan je als lezer enkel lijdzaam langs de zijlijn toekijken en begrijp je hoe moeilijk dit voor Griffin moet zijn.

Hoewel Griffins verhaal hartverscheurend is, weet Silvera de zware sfeer voldoende te doorbreken met de terugblikken op hun relatie voor het noodlottige ongeluk. Hierin komt de liefde tussen beide personages enorm naar voor, maar ook de humor verdient een groot compliment in dit geval. Dit zorgt er ook voor dat de lezer Griffin beter leert begrijpen en snapt waarom hij op een bepaalde manier reageert op dingen die Jackson doet of zegt.

Je weet als lezer donders goed dat je een triest en emotioneel verhaal tegemoet gaat, maar toch kan je je met geen mogelijkheid voorbereiden op wat Silvera en zijn personages met je doen. Ook al besef je dat je geraakt gaat worden tot diep in je hart, toch houd je niet voor mogelijk dat Silvera je vanaf pagina één meesleurt in een emotionele rollercoaster die zelfs niet eindigt na het dichtslaan van het boek. Hou de doos zakdoekjes maar in de buurt…

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *