Vlam
blogpost,  Recensie

Vlam – Jade Van der Stockt

Noa’s leven staat stil als haar beste vriendin Leila Somers tijdens een verjaardagsfeestje om komt in een brand. De politie gaat er na onderzoek van uit dat Leila de brand zelf heeft aangestoken, maar Noa kan niet geloven dat haar beste vriendin een einde wilde maken aan haar leven. Wanneer ze in een doos spullen van Leila een onafgemaakte bucketlist terugvindt, besluit ze de lijst voor Leila af te maken en alle dingen die Leila nog wilde doen zelf uit te voeren. Maar de gedachten aan Leila’s dood en de omstandigheden laten haar niet los. Ze gaat zelf op onderzoek uit en ontdekt al snel dat iedereen zo zijn geheimen met zich meedraagt…

Vlam is het debuut van Jade Van der Stockt. Ze kiest voor haar eerste boek meteen voor enkele sterke en zware thema’s zoals rouw, afscheid nemen en zelfdoding, maar doet dat op een manier die respect uitstraalt. Het boek had misschien een triggerwarning moeten bevatten of informatie die de lezer doorverwijst naar diensten waar ze terechtkunnen als ze vragen hebben na het lezen van dit boek, want dat ontbreekt wel en lijkt me voor jongeren bij deze thema’s zeker niet overbodig.

Vanaf de start van het verhaal merkt de lezer dat Van der Stockt een aangename en vlotte schrijfstijl heeft. De personages zijn herkenbaar en verschillend genoeg om te zorgen voor boeiende interacties. Hoewel we aan de start van het verhaal vooral Noa’s stem horen, verandert dat doorheen het boek en lezen we ook mee vanuit Christophe en een derde personage dat zijn of haar verhaal vertelt in de cursieve delen tekst. Deze combinatie geeft het boek een spannende ondertoon, maar zorgt er ook voor dat de sterke thema’s een beetje naar de achtergrond verdwijnen. Dat is jammer, want het lijkt op die manier even een thriller te worden en dat heeft dit verhaal niet echt nodig om aan te slaan. Ik had graag een diepere uitwerking van bepaalde thema’s gezien in plaats van deze spannende twist, vooral omdat ik de uitkomst ervan net een tikkeltje te slordig vind uitgewerkt.

Dat de waarheid soms harder is dan je ooit had kunnen denken, laat Van der Stockt op een pijnlijke manier zien via haar personages. Vlam is zonder twijfel een sterk debuut dat onmiddellijk smaakt naar meer en ik hoop dat we in de toekomst nog meer van deze auteur mogen ontdekken!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *