Tien olifanten op weg naar een dansfeest
blogpost,  Recensie

Tien olifanten op weg naar een dansfeest – Harmen van Straaten (Véronique)

Hou je van grappige verhalen op rijm? Dan moet je zeker dit hilarisch nieuwe verhaal van Harmen van Straaten lezen en voorlezen. Ik verzeker je dat jij niet de enige zal zijn die hier veel plezier gaat aan beleven.

Kinderen houden heel veel van dieren, zet dan nog eens tien olifanten op een rij die andere dieren uit de jungle overtuigen om hen mee te nemen naar het leukste dansfeest in het oerwoud en je hebt de ideale setting voor een superverhaal.

Als je de hardcover helemaal openzet, zie je een prachtige tekening in waterverf die je direct meegeeft welke dieren er allemaal in de jungle aanwezig zijn. Die tekeningen zijn het visitekaartje van de schrijver. Zo herkenbaar. Als je de illustraties in de klas toont, is er zeker één leerling die zegt: ‘Ik heb ook zo’n boek, maar dan wel met een andere titel en een ander verhaal.’ Een tekening waar je zoveel meer kan mee doen dan enkel de dieren benoemen. Sommige dieren hebben bepaalde accessoires mee die op een dansfeest kunnen gebruikt worden. Ook binnenin komen die tekeningen tot leven. Niet alle kleuren zijn natuurgetrouw, maar brengen wel altijd een dier in de kijker die de aandacht van die bladzijde krijgt. Ik ben zeker dat kinderen zelf ook nog meer verrassingen zullen vinden als je het hen naar vraagt.

Als leeftijd wordt 4 tot 6 jaar aangeraden, maar ook oudere kinderen zullen van Tien olifanten op weg naar een dansfeest kunnen genieten. Ik hou veel van interactie tussen twee lezertjes en net zoals bij de andere prentenboeken van Harmen zal dit zeker al lachend gebeuren. Er wordt dan ook rijkelijk rondgestrooid met grapjes in het boek. Ook voor minder goeie lezers is het gebruik van rijmwoorden bevorderend voor hun leesactie.

De tekst primeert niet op de dubbele bladzijde, waardoor de tekening een grotere betekenis krijgt tijdens het lezen. Ook tijdens het voorlezen kan die illustratie een leuk gegeven zijn om de aandacht van de kinderen te bevorderen. Zeker als er op elke bladzijde iets tevoorschijn komt dat hilarisch is, dan wil je toch gewoon de volgende plaatjes zien en luisteren of lezen wat er nog allemaal zal gebeuren. Overtuigd? Ga je mee met Tien olifanten op weg naar een dansfeest?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *