blogpost,  Recensie

Skoftig – Marleen Hartog (Blogtour)

Skoftig vertelt verschillende verhalen: over het loslaten van je verleden, de kracht van vriendschap en de gevaren van een verstikkende band met je familie. Enerzijds volgt de lezer Micha, die een duistere ontdekking op het spoor komt. Een van zijn vrienden blijkt spoorloos te zijn verdwenen en Micha vermoedt dat er meer aan de hand is. Anderzijds is er Laura, die steeds meer en meer begint te beseffen hoe toxisch de band met haar ouders is en dat haar zusje meer en meer lijkt af te wijken van het juiste spoor. Kunnen ze hun leven terug op de rails krijgen?

Aan de start van het verhaal verloopt alles een beetje rommelig. De lezer maakt kennis met verschillende personages, zonder dat dit aan de start van het hoofdstuk wordt aangegeven waardoor je zoekende bent. Je kent de personages en hun karakters nog niet, waardoor het ingewikkeld is elk apart verhaal te volgen. Daarnaast zijn er ook stukjes in cursief die een flashback van een personage behandelen. Dit zijn zeer spannende stukjes, maar zorgen er langs de andere kant voor dat er nóg een personage bijkomt dat de lezer moet leren kennen. Lange tijd blijft daardoor onduidelijk hoe alle verhaallijnen samenhangen en blijven de personages op een zekere afstand van de lezer staan. Enerzijds zorgt die zoektocht naar samenhang voor een zekere spanning, maar anderzijds mis je als lezer dat kleine stukje informatie en de klik met de personages om volledig in het verhaal te zitten.

Naarmate het verhaal vordert, krijg je meer inzicht in de verledens van de personages en hun ideeën en karakters. Hierdoor worden ze echter en krijg je een nauwere band. Je kruipt als het ware een beetje in hun huid waardoor het verhaal ook een heel stuk spannender wordt. De verhaallijnen komen ook dichter bij elkaar, waardoor je als lezer de samenhangt begint te zien. Vooral het personage dat aan het woord is in de cursieve delen zorgt voor veel spanning, maar komt relatief weinig aan het woord. De schrijfstijl van Hartog zorgt er wel voor dat je toch blijft doorlezen en het boek niet wil wegleggen. Ze schrijft vlot, zorgt voor korte hoofdstukken waardoor je steeds denkt: nog eentje dan… En voor je het weet heb je de spannende ontknoping van Skoftig bereikt.

Skoftig is een verhaal dat langzaam op gang komt, maar eenmaal de lezer de personages leert kennen en in het verhaal terechtkomt, wordt het toch spannend. De kennismaking met de personages verloopt wat moeizaam, maar de schrijfstijl van Hartog maakt veel goed!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *