Schrikkelkermis
blogpost,  Recensie

Schrikkelkermis – Tom Thys

Schrikkelkermis
Categorieën: ,
Author:
Genres: ,
Publisher:
leeftijdscategorie:
Illustrator: Leslie Saurus

29 februari. De speciale dag die maar één keer in de vier jaar bestaat. Mirre zit in de klas als de lucht buiten opeens helemaal donker wordt en ze een zwarte luchtballon aan de hemel ziet. Deze luchtballon kondigt de Schrikkerkermis aan. Klokslag om middernacht opent de Schrikkelkermis haar deuren. Vierentwintig uur later verdwijnt de kermis samen met de ballon opnieuw aan de horizon. Mirre kan niet wachten om de bijzondere kermis te bezoeken, maar eenmaal daar ontdekt ze dat er iets vreemds aan de hand is met de kinderen die een ritje maken in de carrousel. Kan zij het tij keren?

Ik las eerder Duisterhuys. Dit boek was een combinatie tussen spanning en avontuur enerzijds en realistische thema’s anderzijds. Schrikkelkermis gaat wat mij betreft een stapje verder. Het is een heel spannend en donker verhaal, dat eerder neigt naar thriller of horror. Het boek is geschikt voor lezers vanaf 10 jaar, zegt de flap van het boek, maar ik denk dat dat voor sommige lezers toch nog een beetje te vroeg is. De avontuurlijke lezers die niet al te snel bang zijn, zullen hier zeker van genieten!

Het verhaal wordt door Tom Thys goed opgebouwd. In het begin ontdekt de lezer samen met Mirre het bijzondere fenomeen van de Schrikkelkermis. Nog niet al te eng, vooral gebaseerd op een volkslegende. Maar al snel ziet Mirre aan de mensen om haar heen dat er iets mis is met de kermis. Vanaf dat moment wordt het bladzijde na bladzijde spannender. Zeker als ook haar leerkracht betrokken raakt, waardoor blijkt dat ook volwassenen niet veilig zijn. Er is in het verhaal ook ruimte voor diversiteit, wat we alleen maar kunnen toejuichen.

De illustraties van Leslie Saurus vullen het verhaal mooi aan. Ze zijn niet enorm talrijk aanwezig, maar geven voldoende ondersteuning om beelden te krijgen bij een aantal eigenaardigheden. Een aantal illustraties vond ik als volwassene zelfs best eng (al zegt dat wellicht meer over mij…), maar dat is enkel een compliment voor de illustrator.

Schrikkelkermis is het tweede boek in de Middernachtmerries. Volledig anders dan het eerste boek en volledig losstaand te lezen, maar wel veel spannender dan deel één. Ik denk dat je best zelf kan inschatten of je eigen kind klaar is voor een boek als dit. Als dat zo is en je kind houdt van griezelen en donkere verhalen, dan ben ik er honderd procent zeker van dat hij of zij hier enorm van gaat genieten! Ik ben alleszins fan van het duo Thys-Saurus!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *