blogpost,  Recensie

Russische rozen – Martha Hall Kelly (Lisa)

De Amerikaanse Eliza Ferriday en de Russische Sofia Stresjnajva zijn al jarenlang bevriend. Wanneer Eliza met haar vriendin meereist naar Sint-Petersburg, merkt ze de spanning op bij de Russische bevolking. Terwijl Eliza geniet van het ballet en de feestjes in het Winterpaleis, verliest de tsaar langzaam de macht.

Nadat Eliza terugreist naar New York, wordt het alleen maar erger. Doordat Sofia van adellijke afkomst is, moet ze vluchten naar het platteland. Ze denkt dat dit de meest veilige oplossing is, maar is dit wel zo? Aan de andere kant van de wereld maakt Eliza zich zorgen over haar vriendin, als ze hoort dat Wereldoorlog I is uitgebroken in Europa.

Eén van de redenen dat Russische rozen zo veel indruk op me heeft gemaakt , is dat het de verschillende kanten van de val van het Russische keizerrijk laat zien. Martha Hall Kelly creëert  personages uit verschillende klassen die stuk voor stuk realistisch aanvoelen. We hebben Eliza die het hele gebeuren volgt als buitenstaander. Sofia zit er middenin, doordat ze familie is van de Romanov dynastie. Als laatste heb je Varinka, een boerenmeisje dat aan de kant van de bolsjewieken staat. We weten allemaal wat er met de tsarenfamilie gebeurt. Hier wordt niet de nadruk gelegd in dit verhaal. Dit vind ik een slimme zet. Het gaat over doorzetten in een moeilijke situatie. Elk personage wordt hier op een andere manier mee geconfronteerd. Doordat elk personage driedimensionaal is, zit je als lezer helemaal in het verhaal. Ik heb dan ook regelmatig mijn zakdoek erbij moeten nemen, wat meestal een goed teken is 😉 Zonder al te veel weg te geven, (want we hebben allemaal een hekel aan spoilers) kan ik wel zeggen dat Varinka en Sofia op een interessante manier tegenover elkaar worden geplaatst.

Bij fans van historische romans heeft de naam Martha Hall Kelly misschien wel een belletje doen rinkelen. De familie Ferriday heeft namelijk echt bestaan! Eerder is Seringenmeisjes reeds verschenen. In dat verhaal volgen we het leven van de dochter van Eliza uit Russische Rozen. Het maakt haar romans alleen maar indrukwekkender, als je weet dat deze gebaseerd zijn op waargebeurde feiten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *