blogpost,  Recensie

Furie – Katie Lowe

Violet heeft het zwaar na het verlies van haar zusje en vader. In een auto-ongeluk kwamen ze beiden om het leven en wonder boven wonder overleefde Violet het als enige van de drie. Ze krijgt na het ongeluk een studiebeurs voor de bijzondere meisjesschool Elm Hollow Academy, die een bijzondere geschiedenis met zich meedraagt. Enkele eeuwen eerder zouden er namelijk op de locatie waar de school zich nu bevindt heksenprocessen hebben plaatsgevonden.

Violet besluit zich daar in eerste instantie niet al te druk over te maken, want wat haar echt bezighoudt is het feit dat ze niet alleen wil achterblijven zonder vrienden. Wanneer ze door de bijzondere Robin wordt toegelaten in haar vriendengroepje met Alex en Grace, voelt Violet zich sterker dan ooit. Maar blijkbaar was er voor de komst van Violet een ander meisje dat tot het groepje behoorde, maar zij is spoorloos verdwenen…

Furie is in alle opzichten een bijzonder boek. De cover straalt een mysterieuze, geheime sfeer uit die meteen de toon zet voor de start van het verhaal. Het groepje van Robin, Alex en Grace is een buitenbeentje op school, maar daar lijken de meisjes geen last van te hebben. Integendeel, dat etiket werken ze zelf in de hand. Ze houden er vreemde gewoontes en interesses op na, zoals hun fascinatie voor hekserij en occultisme. De sfeer die rond hen hangt, blijft het hele verhaal voelbaar en toch ongrijpbaar, waardoor er veel vragen ontstaan.

Het literaire karakter van deze thriller viel erg in de smaak en de zinnen die de auteur weet te construeren zijn erg sterk en nauwgezet verwoord. Dit draagt zeker bij aan het mysterieuze effect dat het verhaal heeft op zijn lezer, hoewel dat hier en daar doorbroken wordt door de complexiteit en absurditeit van de roman. De verdwijning van het meisje, de bijzondere lessen die het vriendengroepje volgt en tal van andere elementen maken dat de personages wel ver van de lezer verwijderd blijven door hun onbekendheid.

Daarnaast vraagt dit boek best wel een zekere inspanning van zijn lezer, wat niet per se negatief hoeft te zijn. De thematieken liggen niet aan de oppervlakte van het verhaal en moeten onder de meerdere lagen worden gezocht. De duistere vriendschap die Violet sluit met de meisjes en die haar leven voorgoed verandert, is één van die uitermate goed uitgewerkte thema’s die bijdragen aan het thrillereffect van dit boek. Voor de geoefende lezer zal dit een boek zijn om van te smullen, maar de minder ervaren lezer zal vastlopen en de thema’s niet naar boven kunnen halen.

Furie is een boek dat opvalt door zijn bijzonderheden en meerdere lagen waarin Lowe haar thema’s weet onder te brengen. Hierdoor vormt het boek een uitdaging voor de lezer die enkele uren zoet zal zijn met het ontrafelen van alle geheimen. Heel wat leesgenot verzekerd dus voor de ervaren lezer!

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *