Nee, hè - Zo ging het echt
blogpost,  Recensie

Nee, hè – Anke Kuhl (Véronique)

Het gezin van de familie Kuhl bestaat uit Anke, de oudere zus Eva en hun ouders. Verder in het boek kom je ook te weten dat oma en opa bij hen inwonen. De avonturen die ze tijdens haar jeugd beleeft heeft ze aan de hand van strips opgetekend. Die avonturen gaan van ontroerende situaties naar grappige, maar ook soms heel bijzondere momenten. Hier en daar zal er wel iets opgetekend zijn, dat ook voor de lezer herkenbaar is.

Opgroeien in een gezin kan voor veel kinderen heel fijn zijn, maar er zullen zeker ook momenten zijn die heel vervelend zijn. Je moet rekening houden met anderen. Net zoals bijvoorbeeld je zus, die het ene moment je beste vriendin is maar die je door bepaalde situaties enorm kan gaan haten. Ouders die je dingen gaan verbieden, maar ook op onverwachte momenten toegevingen gaan doen. Gelukkig kan je dan nog altijd terugvallen op die grootouders die altijd dat extra veilig plaatsje voor je hebben.

Vele van die vervelende, grappige situaties kan je terugvinden in deze hardcover. Het begint al bij de cover. Eva die net haar ijsje op heeft, neemt een hap van het ijsje van Anke. Je ziet onmiddellijk dat Anke daar niet tevreden mee is. Wie heeft dat nog niet meegemaakt? Mama, papa, oma en opa staan ook op die cover, maar natuurlijk heeft niemand het gezien. Ik kan al helemaal voor me zien wat de reactie van Anke wordt hierop. Als je wil weten of je antwoord het juiste is, moet je op pagina 98 maar eens gaan kijken.

In het boek werden achttien korte verhaaltjes aan de hand van striptekeningen en tekstballonnen helemaal beschreven. Als volwassene vind ik alle strips heel plezant en soms herkenbaar om te lezen. Voor mijn mening is zelf lezen voor jonge kinderen nog te moeilijk en ik denk ook dat bepaalde situaties niet echt voor die leeftijd zijn. Ik zou hem dan ook aanraden voor kinderen vanaf 10 jaar die zelf al bepaalde situaties beter kunnen plaatsen. Aan iedere tekening werden aandachtpunten die je leest heel sterk benadrukt en dat vind ik dan wel weer fijn, want die geven aan de tieners een mooie afleiding tijdens het lezen en ondersteunen dan ook de tekst.

Ik ben wel gecharmeerd door het boek en ga zeker op zoek naar een ander boek van deze schrijfster, namelijk Alle kinderen, dit is een plezant abc-boek met gemene versjes.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *