blogpost,  Recensie

Meisje van me – Ilse Ruijters (Valérie)

Eindelijk was de dag aangebroken. Ze hadden er zo lang naar uitgekeken! Vandaag zouden BN’ers Tom en Amber, de oprichters van de bekende Mindset Academy, hun pasgeboren dochtertje mee naar huis mogen nemen. Maar bij aankomst in het ziekenhuis blijkt hun draagmoeder Kirsten er met baby Emma vandoor te zijn gegaan.
De politie kan niets doen want wettelijk gezien is Emma van Kirsten omdat zij de baby gedragen heeft en dus is het geen ontvoering.
Kirsten lijkt wel van de aardbol verdwenen en hoe langer de onzekerheid duurt, hoe meer Amber het idee achter de Mindset Academy en in het bijzonder het opzet van haar man Tom, in vraag begint te stellen.
Ondertussen proberen raadsman Joël en Amber’s zus Tara een radeloze Amber elk op hun eigen manier te helpen en te troosten. Maar de band tussen beide zussen is al lange tijd niet meer optimaal. Daarbij heeft Tara nog een andere reden om van New York even naar Amsterdam te komen. Zij focust zich op het onderzoek naar een netwerk van mensenhandel dat zich uitstrekt tussen Europa en Rusland en waarvan ze Alec Morozov, de beste vriend van Tom, verdenkt van medeplichtigheid. Langzamerhand komen er steeds meer zaken aan de oppervlakte die het daglicht niet verdragen.
Zullen Amber en Tom Emma ooit nog terug zien?

Meisje van me is een donker verhaal over draagmoederschap, mensenhandel en obsessie.

Er bestaat tot op heden nog steeds geen waterdicht wettelijk kader met betrekking tot draagmoeders en dat toont deze thriller nog maar eens aan. Het is jammer dat draagmoederschap bijna altijd negatief gebruikt wordt, maar er wordt tegenwoordig ook niet meer zo vaak over geschreven in fictieboeken, dus het is wel weer even iets anders.

Ilse Ruijters werpt ook een rauwe blik op de onderwereld waarvan het web zich meestal in de hoogste rangen en onder de superrijken ontspint. Alles is te koop en een contract is bindend, waardoor het lezen van de kleine lettertjes extra belangrijk geworden is.

De Mindset Academy heeft nog het meeste weg van een moderne sekte. Een knappe charismatische man met zogezegd vernieuwende ideeën over de manier van denken en welke invloed dat op je leven kan hebben. Enkele mensen pikken dit op en voor je het weet noemen ze je een goeroe en werkt er een hoop personeel voor je die mensen voor riante bedragen allerlei nieuwe waarheden influisteren. Personages zoals Tom die mensen begeesteren zoals schapen in een kudde en er boeken over schrijven (zonder ze zelf geschreven te hebben) zijn er met hopen. Jammer genoeg komen de ideeën gewoonlijk helemaal niet van henzelf en worden ze vroeg of laat van hun voetstuk geblazen.

Meisje van me is beslist oké, maar niet mijn favoriete boek. Daarvoor vond ik het verhaal te donker en ondanks het feit dat het verhaal uiteindelijk wel een boost krijgt, blijft het allemaal nogal voorspelbaar. Een echte pageturner zou ik het daarom niet durven noemen.

Dat is uiteraard mijn persoonlijke mening dus je mag het gerust helemaal met me oneens zijn.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *