blogpost,  Recensie

Mack Dime: het verraad van Lady Charlamane

Mack Dime is eigenaar van het grootste beveiligingsbedrijf van Europa. Vroeger deinsde hij er niet voor terug zijn handen vuil te maken aan ongure klusjes, maar dat is verleden tijd. Om de reputatie van zijn bedrijf hoog te houden, blijft hij bij zulke zaken uit de buurt. Tot hij in de val wordt gelokt door Lady Charlamane, zijn oud protegé die hij niet zomaar in de steek kan laten…

Door zijn acties wordt hij achterna gezeten door de politie en een bende huurlingen die hem zo snel mogelijk een kogel door zijn kop willen jagen. Tijdens zijn vlucht probeert hij zijn onschuld te bewijzen, maar wanneer het ene na het andere slachtoffer valt, raakt Mack in een moeilijke zaak verwikkeld…

Het verraad van Lady Charlamane is zonder twijfel een boek vol actie, dat vooral op die gebeurtenissen leunt. Auteur Hans Breuker is niet vies van schietpartijen en bloedvergieten en vult dit boek daar rijkelijk mee. Hoofdpersonage Mack Dime past goed in dit verhaal, gezien zijn uitspraken en heldhaftigheid. Hoewel hij enorm grappig is en zijn humor doorheen het boek zorgt voor een luchtige ondertoon, is hij enorm stereotiep. Machogedrag, vrouwonvriendelijkheid en geweld zijn voor hem dagdagelijkse kost, hoewel Breuker erin slaagt dit cliché af en toe te doorbreken. Gelukkig krijgt de lezer niet al te veel tijd zich te ergeren aan de stereotypering door de actie en de snelheid van het verhaal.

Tijdens het lezen verwijst Breuker regelmatig naar het verleden van Dime en dat zorgt ervoor dat je als lezer geboeid blijft doorlezen in de hoop daar wat meer over te weten te komen. Helaas wordt daarrond zeker niet alle informatie onthuld, maar dat maakt je wel warm om uit te kijken naar een vervolg of prequel. Hoewel de psychologische diepgang van het verhaal te wensen overlaat, compenseert Breuker dit meermaals met een onverwachte plotwending die het verhaal weer een nieuwe richting instuurt.

Op een aantal vlakken schiet het verhaal dus duidelijk te kort, zoals bij psychologische diepgang en doorbreking van clichés, maar dat maakt de auteur goed met de nodige humor, onverwachte wendingen en vooral de actie in het verhaal. Hierdoor leest het verhaal als een actiefilm en ben je als lezer enorm benieuwd naar het verleden van Mack Dime. Je creëert een haat-liefdeverhouding met het hoofdpersonage door enerzijds zijn arrogantie en anderzijds het feit dat hij voor zijn mensen door het vuur gaat. Het verraad van Lady Charlamane is een boeiend actieverhaal dat niet verveelt.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *