blogpost,  Recensie

Laat me los, schat – Cynthia Van der Cruyssen

Sam en Nicky zijn een droomkoppel: ze houden ontzettend veel van elkaar, maken eigenlijk nooit ruzie en kunnen zich geen leven zonder de ander inbeelden. Tien jaar lang leven ze in hun eigen sprookje vol liefde tot het noodlot hardhandig toeslaat. De eerste ruzie in hun relatie is niet alleen een keerpunt, maar ook een einde dat veel te snel is gekomen. Sam stormt woedend het huis uit en  komt nooit meer terug. Nicky blijft achter, verscheurd en gebroken tot in het diepst van haar ziel. Ze moet een manier vinden om verder te gaan zonder hem. Maar hoe ga je verder zonder dat ene onmisbare stukje van je leven?

Het verhaal van Nicky en Sam is groots in al zijn kleinheid. Het is een verhaal over verlies, afscheid nemen en verder gaan, maar vooral hoe moeilijk dat kan zijn. Hoewel het hier gaat over het verlies van een partner zullen mensen die van dichtbij hebben kennisgemaakt met dit thema veel herkennen in het leven van Nicky en hoe zij ermee probeert om te gaan. Van der Cruyssen geeft heel mooi weer dat niet enkel het verlies een moeilijkheid is, maar dat ook de mensen in je omgeving en vooral jijzelf het heel erg zwaar kunnen maken.

Hoewel het verhaal van Nicky hartverscheurend is, bevat het ook een boodschap van hoop. Het afscheid waar Nicky mee te maken krijgt, is pijnlijk en de emoties van het hoofdpersonage zijn heel  erg voelbaar voor de lezer. Toch is het ook mooi om te zien hoeveel Sam voor Nicky betekende, hoe sterk hun liefde was en zelfs over de grenzen van de dood nog is. De belangrijkste boodschap, het leren loslaten, brengt een sprankeltje hoop en geeft de lezer de kracht om te beseffen dat als Nicky het kan, je zelf ook in staat bent tot dingen die je niet verwacht.

Het boek heeft een beperkt aantal bladzijden en dat siert. De auteur had zonder twijfel nog veel meer opvulling kunnen voorzien want Sam en Nicky zijn prachtige hoofdpersonages waarvan je maar geen genoeg kunt krijgen. Maar ze beperkt het verhaal tot het uiterst noodzakelijke en zorgt er zo voor dat je dit boek in één ruk uitleest en dat er geen woord te veel in staat. Schrijftechnisch had het verhaal nog wat beter gekund, bijvoorbeeld op het gebied van herhalingen in woordkeuze.

Laat me los, schat is een ontroerend, maar toch hoopvol verhaal dat de lezer raakt tot diep in het hart. Het verlies dat Nicky doormaakt, wordt zo puur en rauw beschreven dat iedereen er zich in zal herkennen. Hou de zakdoekjes maar klaar!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *