Julia mijn broer en ik
blogpost,  Recensie

Julia, mijn broer en ik – Herman van de Wijdeven

Jakobs grote broer Esse wil het tot voetballegende schoppen, maar het is al snel duidelijk dat hij helemaal niet zo goed kan voetballen. Omdat hij zijn droom niet wil opbergen en indruk wil maken op zijn vrienden, familie en vriendin Julia, regelt hij via een handelaar in het dorp verboden middelen om beter te worden. Julia heeft door dat er iets niet in orde is en maakt zich zorgen. Alleen durft ze het er niet met Esse over te hebben omdat hij nogal een opvliegend karakter heeft. Jakob krijgt de kans van zijn leven. Hij is smoorverliefd op Julia en kan hier de held spelen om indruk op haar te maken. Maar kan Jakob zijn oudere broer beschermen?

Ik las eerder Leugenaar leugenaar van Herman van de Wijdeven en was toen onder de indruk van de schrijfstijl en thema’s die deze auteur durft aanhalen. Julia, mijn broer en ik is wat dat betreft een perfecte aanvulling in zijn lijstje met titels want ook dit boek leest vlot weg, is herkenbaar en behandelt enkele mooie thema’s.
Vanaf de start was voor mij duidelijk dat dit een perfect boek is om in te zetten op school. Het leest namelijk heel vlot, is niet zo dik en heeft een aangename vertelstijl die jongeren geboeid kan houden. Daarnaast vertelt van de Wijdeven een verhaal met thema’s die dicht bij het leven van jongeren liggen. Dingen zoals vriendschap, familie, liefde en prestatiedruk zijn alledaagse thema’s die een prominente rol spelen in het dagdagelijkse leven van de doelgroep en ook in het boek. Jongeren zullen zich zonder veel problemen kunnen inleven in één van de personages. Jakob, de jongere broer die niet in de schaduw wil blijven staan. Esse, de grote broer die indruk wil maken op zijn omgeving. Julia, de vriendin van Esse, die zoekt naar zichzelf en de betekenis van liefde. De personages zijn divers waardoor er voor iedereen iets in zit.
Het verhaal zelf staat zeker niet bol van de actie en dat zou voor sommige lezers een puntje van kritiek kunnen zijn. Zeker lezers die iets meer geoefend zijn, zullen dat misschien een beetje missen in dit boek. Beginnende lezers of jongeren die verplicht een boek moeten lezen, hebben met Julia, mijn broer en ik wel iets zeer waardevols in handen. Het is een toegankelijk, maar niet al te ingewikkeld verhaal over het leven, waardoor ze hopelijk de leesmicrobe snel te pakken zullen krijgen.
Julia, mijn broer en ik is perfect materiaal voor jongeren die zoeken naar een niet al te dik en uitdagend boek, omdat ze niet graag of voldoende lezen. Met het hedendaagse verhaal, de herkenbare thema’s en boeiende personages heeft van de Wijdeven een verhaal neergezet dat vlot leest en een mooie boodschap met zich meedraagt.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *