blogpost,  Recensie

Het omgekeerde van altijd – Justin A. Reynolds

Jack King is het typische voorbeeld van een held op sokken: hij heeft een beste vriendin waar hij stiekem smoorverliefd op is, maar hij durft het haar niet te zeggen, zijn beste vriend heeft ondertussen wel iets met haar (echt waar) en alles lukt hem bijna. Maar meestal net niet. Wanneer hij de grappige Kate ontmoet, ziet Jack de grote ‘Bijna, Net Niet’-vloek opdoemen maar besluit dat dit misschien zijn kans is om die te doorbreken. Dan blijkt dat Kate ongeneeslijk ziek is en zal overlijden… Maar wanneer dat noodlottige moment aanbreekt, krijgt Jack opeens een tweede kans. Doordat zijn leven wordt gereset, bevindt hij zich terug op het feest waar hij Kate de eerste keer heeft ontmoet. Is dit zijn kans om Kate te redden? Maar wat staat daar tegenover? Is hij bereid andere dingen op te offeren?

Jack King is de vriend die we allemaal zouden willen hebben en zijn: grappig, eerlijk en hij gaat voor hen door het vuur. De manier waarop hij anderen hun geluk gunt, is opmerkelijk en tegelijkertijd ontroerend om te zien. Anderzijds ontmoet hij de liefde van zijn leven, Kate: het eerste meisje dat hem doet vergeten dat hij eigenlijk verliefd is op zijn beste vriendin. Wanneer hij haar ontmoet, wordt het voor Jack wel moeilijk om zijn tijd te verdelen tussen zijn vrienden en Kate. De gevoelens die dan door hem heen gaan, zijn levensecht en worden door de auteur zo neergezet dat elke lezer zich op de een af andere manier zal herkennen in hem.

Er bestaat geen lezer die Jack niet vanaf de allereerste pagina in zijn hart zal sluiten. Vooral zijn oprechtheid en de humor die de leidraad vormen voor dit hele verhaal, gecombineerd met de wijze uitspraken, gevoelige momenten en onhandige klunzigheden, maken van hem een echte held.
De auteur weet daarnaast verschillende thematieken aan bod te laten komen, zoals liefde, vriendschap, maar ook verschillen tussen zwarten en blanken, zonder dit zo opmerkelijk de revue te laten passeren. Er zitten heel wat levenslessen verborgen tussen de regels van dit prachtige verhaal.

Ook Kate is een heerlijk personage waaraan de lezer zijn hart verliest. Ondanks haar ziekte, of misschien net dankzij, is ze een ongelooflijk dapper iemand die vecht tot het eind, maar het ook moeilijk heeft met zichzelf bloot geven aan anderen en Jack dichter bij te laten komen. Dit maakt ook van haar een mens, in plaats van een personage op papier. De chemie die er heerst tussen Jack en Kate vormt een fijne en luchtige afwisselingen met de zwaardere thematieken. Ook de vriendengroep van Jack, zijn beste vriend en vriendin, maken van hen een perfecte groep om dit verhaal te vertellen.

Vanaf de allereerste bladzijde neemt Jack King zijn lezer mee in een rollercoaster van emoties: er wordt gelachen, getierd en af en toe een traantje weggepinkt en als lezer kan je niet anders dan uitvoerig meedoen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *