blogpost,  Recensie

Fake Trip – Margje Woodrow (Valérie)

De klas van Demi en Billy gaat samen met nog enkele andere afdelingen op citytrip naar Barcelona. Maar al bij het vertrek op Schiphol klopt er iets niet. Meneer Brands komt niet opdagen en een hoop uitbundige losgeslagen jongeren in de hand houden blijkt geen sinecure te zijn voor slechts één docent. Stefan en Alec ergeren de anderen mateloos met hun flauwe opmerkingen en respectloos gedrag en tussen de meiden onderling wordt er behoorlijk wat afgekat. Tijdens een bezoek aan de Sagrada Familia loopt het pas echt grondig mis waardoor Alec in het ziekenhuis belandt en de rugzak van meneer Jensen met al hun paspoorten erin verdwijnt. Ondertussen ontvangen ze in de groepsapp een verontrustend filmpje. Fake of niet? Na een aanvaring met meneer Jensen loopt Stefan kwaad weg met Cheyenne en ontdekken Billy en Demi steeds meer fake dingen én persoonlijkheden. Kunnen ze de trip nog rechttrekken of zijn de e-mails over hun gedrag inmiddels al naar hun ouders verzonden? De angst slaat Demi om het hart. Gelukkig heeft ze Billy nog. Beiden worstelen echter met hun eigen persoonlijke problemen en dan is er nog de langzaam groeiende genegenheid voor elkaar…

Fake trip is een YA-thriller van de vlotte pen van Margje Woodrow. Ze kan zich perfect inleven in wat er speelt bij jongeren en is duidelijk goed op de hoogte van de meest recente trends en uitspraken in jongerentaal.

Woodrow heeft voor de hoofdpersonages en de overige belangrijke personages een groepje samengesteld waarbij ze de persoonlijkheden en het karakter van elke jongere mooi gecombineerd heeft. Elk van hen heeft zo zijn problemen, en ofwel komen die overduidelijk tot uiting, maar nog vaker worden ze angstvallig verborgen gehouden achter een strak masker. Thema’s zoals mishandeling, alcoholmisbruik, psychose en armoede worden niet uit de weg gegaan. Zo gaat het er op elke middelbare school aan toe, en als leraar heb je er vaak het raden naar wat er nu écht speelt…

In tegenstelling tot haar vorige boek Buiten Spel, heeft dit boek een lager thriller-gehalte. De spanning blijft aanwezig, maar veel minder heftig.

Het verhaal wordt afwisselend verteld door Billy en Demi. We krijgen zoals gewoonlijk ook een blik in de gedachtegang van de dader en zijn knechtje. Hierbij zet de auteur de lezer handig op het verkeerde been.

Net zoals in haar vorige boeken speelt sociale media een grote rol. De invloed hiervan op jongeren is immens, maar toch onderschatten ze nog steeds de gevolgen. Margje Woodrow drukt iedereen nogmaals op het hart om meer stil te staan bij wat je filmt en post en om een halt toe te roepen aan (cyber)pesten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *