Een mooie dag om in een boom te klimmen – Jaco Jacobs (Emy)
Een prachtige dag om iets goeds te doen!
Heb jij je ook wel eens gevoeld alsof je onzichtbaar bent? Heb jij broers en/of zussen die een stuk beter zijn in sport of school dan dat jij bent? Marnus voelt zich onzichtbaar, en dat komt doordat zijn jongere en oudere broer veel beter zijn in sport en andere zaken dan dat Marnus is. Marnus wordt zelfs door zijn broers geplaagd hierom. Hij moet alles doen wat zijn broer zegt, anders krijgt hij een wedgie. En zijn broertje verdraaid de waarheid altijd zo, zodat Marnus erin trapt. Ineens staat er een meisje voor de deur, en die komt een keer niet speciaal voor de oudere broer van Marnus. In Een mooie dag om in een boom te klimmen vertelt Jaco Jacobs hoe Marnus hiermee omgaat.
Marnus is een jongen die zich onzichtbaar voelt. Hij vindt het dan ook lastig om hier op een juiste manier mee om te gaan. Hij vraagt zich gedurende het hele boek af waarom hij eigenlijk met Leila mee gaat naar de boom. En nog bijzonderder is dan dat hij met Leila in de boom gaat zitten. Pas aan het einde van het boek legt Marnus op een prachtige manier uit waarom hij hiervoor heeft gekozen: ´Oom John heeft gelijk: het is fijn om opgemerkt te worden, zelfs al is het alleen maar omdat je goede opstellen schrijft. Nu denk ik dat ik begrijp waarom mevrouw Merriman haar haren roze verft, roze kleren draagt en van huis tot huis gaat om geld in te zamelen voor de dierenbescherming. Waarom Joy haar hoofd kaalscheert, ringen in haar neus draagt en zich Killer laat noemen. Misschien begrijp ik nu zelfs waarom mijn moeder zo veel tijd besteedt aan haar Erg Belangrijke Rechtszaak, waarom mijn vader een groter naambord wil voor zijn winkel, waarom Donovan urenlang gewichten heft en in het zwembad traint en waarom Adrian al vanaf zijn kleutertijd slimme plannetjes bedenkt om geld te verdienen. Om gezien te worden. Ik glimlach. Dat klinkt zelfs logisch.´
Jacobs richt zich met Een mooie dag om in een boom te klimmen op de oudere kinderen. Het verhaal leent zich hier ook heel goed voor. In het begin van het verhaal wordt namelijk niet gezegd in welk land zich afspeelt. De lezer moet weten dat het verhaal zich niet in Nederland kan afspelen, omdat het zich in de Decembermaand afspeelt en het tegelijkertijd zomer is. In de volgende hoofdstukken wordt al snel duidelijk dat het verhaal zich afspeelt in Zuid-Afrika. Dat zorgt meteen voor een extra moeilijkheid voor de lezer. De mensen in Zuid-Afrika spreken Nederlands, maar de zinsopbouw is soms net wat anders dan hier in Nederland. Voor een sterke lezer is dit geen probleem; die komt er makkelijk doorheen. Een zwakkere lezer zal het moeilijker vinden, omdat die zich echt richt op de zinsbouw om het verhaal te kunnen begrijpen. Desalniettemin hoort deze taal gewoon bij het boek, omdat het zich in Zuid-Afrika afspeelt. Dit is dan ook sterk van Jacobs dat hij de taal van het land ook echt verweeft in het boek.
Hoewel de hoofdpersonen summier worden beschreven qua uiterlijke kenmerken, stoort dit de lezer zeker niet. Sterker nog, naar mijn mening is dit een van de sterke punten van het verhaal. De lezer wordt uitgedaagd om zelf een beeld te schetsen bij het verhaal, zonder dat de schrijver bepaald hoe de personen eruit moeten zien. Hierbij helpt het ook dat Jaco Jacobs ervoor heeft gezorgd dat er weinig illustraties in het boek naar voren komen. Veel illustraties zorgen ervoor dat de lezer precies weet hoe de hoofdpersoon eruit ziet. Nu mag je je eigen fantasie spreken tijdens het lezen van het verhaal!
Een mooie dag om in een boom te klimmen is een boek waarin de meeste lezers zich kunnen herkennen. Iedereen zal zich op een zeker moment wel eens onzichtbaar hebben gevoeld. Iedereen onderneemt acties waardoor diegene opvalt, zonder dat je direct weet waarom je die actie onderneemt. Dit boek begeleidt de lezer bij het begrijpen van je eigen zelfbeeld. Dat je goed bent zoals je bent. Dat zorgt ervoor dat Jaco Jacobs een boek heeft geschreven dat zeker een aanrader is voor ouders/leerkrachten die zo’n onderwerp met kinderen bespreekbaar willen maken. Daarnaast is het boek zeker te lezen voor de oudste kinderen van de basisschool of voor de jongste kinderen van de middelbare school.
Ga voor meer informatie naar de website van de uitgeverij!