blogpost,  Recensie

Een zomer lang geleden – Fiona Valpy (Lisa)

Het leven van de 17-jarige Ella zal nooit meer hetzelfde zijn als ze in 1938 een zomer doorbrengt op het Franse eiland Ile de Ré. Ze logeert bij de charismatische tweeling Christophe en Caroline. Ze kan er voor de eerste keer proeven van de vrijheid. Al is deze niet van lange duur, want de Tweede Wereldoorlog laat niet lang op zich wachten. Ella besluit om zich na haar thuiskomst in Schotland aan te sluiten bij het verzet. Dit zal haar leven drastisch veranderen.  In het heden vertelt de ondertussen bejaarde Ella haar levensverhaal aan haar kleindochter Kendra. Ze heeft de diagnose van dementie gekregen en wil graag haar verhaal laten vastleggen voor het te laat is. Kendra gaat zelf ook door een moeilijke periode. Haar echtgenoot zit werkloos thuis en haar zoon met autisme vraagt enorm veel energie.

Ik las al heel wat romans over deze periode. Een zomer lang geleden onderscheidt zich van de rest doordat het op de eerste plaats gaat over familie en volwassen worden. WOII zorgt voor een interessante achtergrond. Dat het verhaal zo goed tot zijn recht komt, is te danken aan zijn personages. Ze zijn allemaal heel menselijk. We mogen het als lezer dan wel niet eens zijn met alles wat Ella doet, haar acties zijn zeker te begrijpen als je rekening houdt met de situatie waar ze zich in bevindt. Kendra haar problemen om een evenwicht te vinden tussen de zorg voor haar hulpbehoevende zoon en de relatie met haar man, zal velen herkenbaar in de oren klinken. Fiona Valpy heeft zelf voor een tijdje in Frankrijk gewoond. Dit komt duidelijk naar voren, wanneer je de passages over Frankrijk leest. Ze omschrijft Ile de Ré als een plek waar je tot rust kan komen. Het is duidelijk dat ze Frankrijk en het eiland een warm hart toedraagt.

Een zomer lang geleden heeft me vooral doen nadenken. Over hoe kwetsbaar het leven is en hoe belangrijk het daarom is om van iedere moment te genieten. Maar ook over het belang van communicatie binnen een familie. Zowel de problemen tussen Ella en haar dochter, als de problemen tussen Kendra en haar man zouden verholpen kunnen worden met een open en eerlijk gesprek.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *