blogpost

Leesbevordering: de rol van ouders

Vorige week liet ik jullie enkele schrikbarende cijfers zien over hoe het met jongeren en hun leesniveau gesteld is. Gelukkig zijn er dingen die we kunnen doen om dit probleem aan te pakken. Leerkrachten, bloggers, bibliotheekmedewerkers… Allemaal kunnen ze een rol spelen binnen leesbevordering en het brengen van leesplezier. Vandaag belicht ik graag de rol van ouders.

Dat ouders een belangrijke rol spelen in leesbevordering is waarschijnlijk geen verrassing. Het gezin is namelijk het startpunt binnen de leesontwikkeling van kinderen. Volgens Stichting Lezen maken ouders die lezen bevorderen de kans dat hun kind later een boekenliefhebber wordt maar liefst vijf keer groter dan ouders die lezen niet bevorderen.

Maar hoe je dat als ouder? Alles begint met de aanwezigheid van boeken. Zorg ervoor dat er boeken in je huis liggen: in een boekenkast, op de kinderkamer, op de salontafel… Laat boeken dus bewust deel uitmaken van de omgeving. Daarnaast zijn kinderen erg gevoelig voor het overnemen van bepaald gedrag. Als je als ouder regelmatig een boek vastneemt, is de kans ook groter dat je kinderen datzelfde gedrag gaan vertonen.

Verhaaltjes voorlezen is een andere manier om kinderen aan te zetten tot lezen. Ze ontdekken de magie van boeken en zullen sneller geneigd zijn eigenhandig een boek op te pakken. Wat ook kan helpen, is een bezoekje plannen aan de bibliotheek. Laat kinderen zelf rondstruinen en boekjes ontdekken. Maak er een leuke uitstap van, die je misschien om de zoveel weken kan herhalen. Wie weet kijken ze er na een bepaalde tijd zelfs naar uit! Wat zeker zo belangrijk is: maar tijd om samen met hen de boekjes achteraf ook te ontdekken.

Natuurlijk ben je als ouder niet als enige verantwoordelijk voor het bevorderen van leesplezier, maar je hebt wel een belangrijke rol die bepalend kan zijn. Onderschat deze dus zeker niet! Maar besef ook dat het volgen van deze (en andere) tips geen garantie geeft. Het is niet zo dat je kind dan per se van lezen zal gaan houden, maar het is zonder twijfel een duwtje in de goede richting. En alle duwtjes zijn welkom!

Volgende week staat er iemand anders in de kijker…

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *