blogpost,  Recensie

Een bijna definitieve lijst van nachtmerries – Krystal Sutherland

Ken je het advies: doe elke dag iets wat je eng vindt?’
Esther groeit op in een familie vol fobieën: duisternis, pleinvrees, water… alles komt aan bod. Enkel Esther weet nog niet wat haar ultieme angst is, omdat ze al haar angsten volledig uit de weg probeert te gaan. Daarom maakt ze een lijst: haar bijna definitieve lijst van nachtmerries. Elke keer als ze iets tegenkomt of meemaakt waar ze bang voor is, vult ze haar lijst aan. Er is nog één leeg vakje: nummer één. Als je geen ultieme angst hebt, kan je die ook niet tegenkomen, vind ze. Tot ze wordt bestolen door een oude klasgenoot. Jonah steelt haar lijst, maar haalt haar over om samen alle angsten te overwinnen. Met onverwachte gevolgen…

Krystal Sutherland schreef eerder Sterrenstof, een boek dat door veel lezers enthousiast werd onthaald. Ik was onmiddellijk benieuwd naar haar nieuwste boek omdat ik het uitgangspunt heel origineel vind. Ik heb nog geen enkel boek gelezen dat even grappig, absurd en toch zo menselijk is als dit.

Hoewel Esther onmenselijk veel angsten en fobieën heeft, is ze een heel menselijk hoofdpersonage. Veel lezers zullen één of misschien enkele angsten herkennen, maar daar draait het niet zozeer om. Het gaat er voor mij vooral om dat Esther opgroeit in een familie die haar grootbrengt tussen de angsten. Haar moeder heeft verschillende angsten, net zoals haar vader en haar broer, waardoor ze eigenlijk zelf niet beter weet of anders kent. Dit vind ik een zeer boeiende en gewaagde boodschap binnen een YA-boek voor lezers die tussen de lijnen door kunnen lezen en het vormt een goede weerspiegeling van onze maatschappij. Mensen handelen vaak vanuit hun opvoeding of hun eigen normen en waarden, die kunnen afwijken van die van andere mensen. Daardoor zijn ze niet beter of slechter, maar gewoon anders.

Hoe absurd Esthers leven ook is, ik heb van begin tot einde genoten van haar verhaal. Jonah vormt een goede tegenpool die het evenwicht behoudt in het verhaal. Ze vullen elkaar goed aan, ondanks hun slechte verhouding in het begin. De evolutie in hun vriendschap is boeiend, misschien voor sommige lezers een tikkeltje onrealistisch, maar tijdens het lezen van het verhaal stoorde ik me daar absoluut niet aan omdat ik mee opging in het overwinnen van Esthers angsten.

Krystal Sutherland schreef een YA-boek dat op het eerste zicht heel luchtig lijkt, maar voor de meer ervaren lezer heel wat meer lagen bevat over angst, depressie en het sluiten van een onverwachte vriendschap. Ik heb van begin tot einde genoten van dit verhaal, boordevol humor en hilariteit, maar dat mooi in balans wordt gehouden door de zwaardere thema’s die ook een plaatsje krijgen. Prachtig boek.

Bekijk en bestel het boek via de website van Standaard Uitgeverij

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *