blogpost,  Recensie

Dickens’ kerstverhaal – Merel Leene naar Charles Dickens

Dickens kerstverhaal
Categorieën: ,
Author:
Genre:
leeftijdscategorie:
Illustrator: Sophie Pluim

Dickens’ kerstverhaal is de vierde wereldklassieker die verschijnt in een nieuw jasje bij Blossom Books. Eerder konden lezers genieten van een nieuwe uitgave van Romeo & Julia, Frankenstein en Dr. Jekyll & Mr. Hyde. In 2021 staat ook De hel uit De Goddelijke komedie van Dante op de planning. Deze tijd van het jaar vroeg natuurlijk om een kerstverhaal…

In deze moderne versie blijft het oude verhaal, gelukkig, behouden. De gierige Scrooge, zakenman, heeft het enkel en alleen gemunt op geld. Meer en meer geld. Vriendschap en liefde zijn hem vreemd want niets kan tippen aan de waarde van geld. De nacht voor Kerstmis krijgt hij bijzonder bezoek. De geest van zijn oude zakenpartner komt op bezoek om hem te waarschuwen zijn leven te veranderen als hij niet wil eindigen zoals hij: zwevend over de aarde om boete te doen voor zijn liefdeloze leven. Wanneer Scrooge daarna nog drie geesten op bezoek krijgt, begint hij na te denken…

Ik vind de reeks Wereldklassiekers bij Blossom Books geweldig! De oude verhalen die zoveel invloed hebben gehad op het leven van gewone mensen en die zo vaak werden verteld zijn fantastisch om te (her)ontdekken. Ik heb nog nooit een andere versie gelezen van A Christmas Carol, waardoor ik heel erg blij was toen ik zag dat Blossom Books deze ging uitbrengen.

De omslag is net zoals bij de andere klassiekers in stof, wat het boek een klassieke, oude, maar zeer elegante uitstraling heeft. Ze staan met z’n vieren nu al prachtig in de kast! De eenvoud van de covers maakt dat je ze meteen herkent als de klassiekers die iedereen gelezen zou moeten hebben en dat heeft wel wat. De fijne vertelling van Merel Leene zorgt ervoor dat Dickens kerstverhaal vlot leesbaar is en toch het originele verhaal vertelt. Ze benadrukt ook dat ze haar creatieve vrijheid heeft gebruikt, maar dicht bij het verhaal wilde blijven en dat siert haar als verteller.

Sophie Pluim verzorgde de illustraties voor deze klassieker en ook dat is een schot in de roos. De sfeer van het verhaal is voelbaar en de stijl van de tekeningen zorgt ervoor dat het lijkt alsof dit de originele prenten zijn die horen bij Dickens’ verhaal. Daar kan je alleen maar respect voor hebben.

A Christmas Carol verscheen voor het eerst in 1843, op 19 december om precies te zijn en nu, 177 jaar later, kunnen we opnieuw genieten van dit toch wel tijdloze verhaal met dank aan Merel Leene en Blossom Books. Dickens’ kerstverhaal is een klassieker die iedereen gelezen moet hebben en in deze fijne uitgave is dat zeker geen straf!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *