blogpost,  Recensie

Dertien – Steve Cavanagh

In Dertien volgen we enerzijds advocaat en voormalig oplichter Eddie Flynn en anderzijds de moordenaar die door iedereen overal wordt gezocht. Eddie Flynn wordt door het team van Robert Solomon aangeworven voor de zaak ter verdediging van de beroemde Hollywoodster. Eddie twijfelt of hij de zaak wil aannemen, maar is hoe langer hoe meer ervan overtuigd dat Robert niet de moordenaar is die iedereen zoekt. Wat als de man die door iedereen wordt gezocht zo dichtbij is en zich in de jury bevindt?

Dertien heeft alles wat een goede thriller moet hebben: een spannend plot, een boeiend hoofdpersonage en een onverwachte wending die de lezer niet ziet aankomen.

Dat de moordenaar in de jury zit, wordt eigenlijk al prijsgegeven op de cover en de achterflap. Dit element draagt dus zeker niet bij tot het verrassingseffect, maar als lezer heb je hierdoor een soort informatievoorsprong op de personages en op advocaat Eddie Flynn. Ondanks dit gegeven is het van begin tot einde spannend om Eddie te volgen in zijn zoektocht en stapje voor stapje dichter bij de waarheid te komen. Door dit vertelperspectief af te wisselen met dat van de moordenaar ben je ook helemaal mee in die tak van het verhaal en kan je als lezer de werkwijze en psychologie van dit lugubere personage tot in detail volgen en begrijpen. Deze afwisseling zorgt voor een evenwicht in dit spannende verhaal.

Net zoals het een goede thrillerauteur beaamt, houdt Cavanagh nog een onverwachte plotwending achter de hand die hij tegen het einde uitspeelt. Je wordt als lezer het hele verhaal op het verkeerde been gezet, zo blijkt op het einde en van zulke onverwachte wendingen kan een echte thrillerfan natuurlijk enkel genieten, met volle teugen. Hoewel het boek best wel wat pagina’s telt, durft het te gebeuren dat je dit boek in één ruk uitleest. Door de spanningsopbouw en vlotte schrijfstijl die Cavanagh combineert met goede personages, creëert hij een thriller die maar moeilijk weg te leggen is.

De hype rond Dertien is zonder twijfel terecht: spannend, slim en een fantastische twist zijn de drie sleutelelementen die van deze thriller een topper van formaat maken. Bereid je voor op enkele uren leesplezier en een boek dat je niet kan wegleggen. Steve Cavanagh heeft alle lovende kritiek over dit boek zonder twijfel meer dan verdiend.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *