blogpost,  Recensie

De vijf die blijven – Holly Jackson

Red en haar vrienden besluiten tijdens de voorjaarsvakantie op vakantie te gaan met z’n zessen. Ze trekken erop uit met een grote camper, maar tijdens de rit krijgen ze te maken met een probleem. De banden van de camper worden lek geschoten, waardoor de zes vrienden vastzitten in niemandsland. Ze kunnen letterlijk geen kant op want buiten zit een scherpschutter die hen in de gaten houdt en niet twijfelt om te schieten als ze zich niet aan zijn voorwaarden houden. Iemand van hen heeft een geheim dat de schutter buiten wil in ruil voor de vrijheid van de vijf anderen. De zes vrienden zoeken een uitweg, maar de spanning drijft ook hen uiteen. Wie van hen heeft het geheim dat de rest kan redden? En is die persoon bereid zichzelf op te offeren?

Na de trilogie Moordgids voor lieve meisjes van Holly Jackson keek ik reikhalzend uit naar De vijf die blijven. Hoewel de reacties online heel sterk verschillen, hoopte ik dat Jackson niet teleur zou stellen. En zoals verwacht deed ze dat niet!

De eerste hoofdstukken verliepen een beetje stroef. Ik had wat tijd nodig om in het verhaal te komen en te wennen aan de omgeving die Jackson creëert binnen de camper. Dat heeft allemaal ook deels te maken met hoofdpersonage Red. Red is anders, wat ik alleen maar kan toejuichen in boeken voor jongeren. Maar ze is ergens ook een beetje raar, naar mijn gevoel. Raar in die zin dat ik niet meteen een connectie met haar had waardoor ik moeite had om me in te leven in Red. Ze heeft een rugzak en dat heeft de auteur duidelijk met een reden gedaan, en dat is ook helemaal prima, maar het wordt op een bizarre manier in het verhaal verweven. Ik denk dat het op een andere manier had gekund die op meer sympathie van de lezer had kunnen rekenen.

Ondanks de stroeve start weet Holly Jackson nadien de lezer naar het puntje van zijn stoel te drijven en de spanning bladzijde na bladzijde op te bouwen. Je wil als lezer het boek niet meer wegleggen, je wil weten wie van de zes een geheim bewaart en waarom het geheim belangrijk genoeg is om de zes vrienden gegijzeld te houden. De schrijfstijl die de echte fan zal kennen uit de vorige reeks, is net zoals de spanning een element dat Jackson op alle manieren kenmerkt als de meesterauteur die ze is. Het einde heeft wat mij betreft nog enkele losse eindjes, maar het zijn geen onoverkomelijke dingen om je aan te ergeren.

De vijf die blijven kent een ietwat stroeve start, maar houdt nadien de lezer het hele verhaal in zijn greep. Spannende plottwists, zes personages die vastzitten in een kleine ruimte en één geheim dat de lezer niet kent. Meer heeft Holly Jackson niet nodig om opnieuw een razendspannend verhaal neer te zetten dat je niet weg wil leggen. Ik was én blijf fan!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *