De leesclub aan het einde van de wereld – Sophie Green (Lisa)
In de jaren 70 van vorige eeuw doorstaan vijf vrouwen de grillen van de Australische outback. Ze doorstaan honderden kilometers om tweemaal per jaar samen te komen om boeken te bespreken. Of dat is toch het excuus. In werkelijkheid is het eerder een koffiekrans, waar ze elkaar een update geven over hun leven. Wat begon als een excuus van twee vriendinnen om elkaar meer te zien, groeit uit tot een hechte vriendengroep die niet kan worden tegengehouden door tijd of plaats.
Sybil is de eigenares van Fairevale station. Dit is een boerderij die ze uitbaat met de hulp van haar gezin en enkele Aboriginals.
Kate is de schoondochter van Sybil. Ze is verhuisd van Engeland en moet nog een beetje wennen aan de grillen van het Australische platteland. Rita en Sybil zijn al jaren vriendinnen. Ze leven kilometers van elkaar, maar vinden toch altijd tijd om elkaar te zien. Rita maakt deel uit van de flying doctors. Dit is een organisatie die medische hulp biedt per vliegtuig, daar waar geen andere dokters aanwezig zijn.
Verder is er nog Sallyanne. Ze woont samen met haar man en drie kinderen, maar voelt zich erg geïsoleerd van de buitenwereld. De leesclub is voor haar een uitlaatklep voor haar drinkende echtgenoot.
Het clubje wordt compleet gemaakt door Della, een Texaanse vrouw die werkt op één van de nabijgelegen boerderijen van Fairevale station.
Ik kan me voorstellen dat je na deze (uitgebreide) samenvatting een beetje overweldigd bent door alle personages die ik naar je hoofd slinger. Ik wil je geruststellen dat het verhaal makkelijk te volgen is. Er zijn dan wel vijf verschillende vertelperspectieven, maar ze lopen vloeiend in elkaar over. Het is duidelijk dat de schrijfster Sophie Green heel wat heeft gereisd doorheen Australië. Ze geeft levensechte beschrijvingen van het Australische platteland. Voeg daar het leven van vijf totaal verschillende vrouwen bij in de jaren 80 en je hebt de ingrediënten van De leesclub aan het einde van de wereld. Dat is volgens mij ook meteen het succes. Deze vijf sterke vrouwen krijgen doorheen de jaren allemaal te kampen met uiteenlopende problemen. Ze laten zich echter niet tegenhouden door de verwachtingen van de samenleving van de jaren 80. Er is dus zeker een feministische en empowerende boodschap die ik wel weet te waarderen. Ik geloof dat ik als vrouw van onze huidige samenleving nog heel wat kan leren van Sybil, Katie, Sallyanne, Della en Rita.
Als je net als ik houdt van een verhaal dat is opgebouwd rond sterke vrouwen is De leesclub aan het einde van de wereld misschien wel iets voor jou.