blogpost

Discussie op donderdag: het genre Young Adult

Het is een genre apart, Young Adult. Enkele jaren geleden werd ik uitgenodigd om deel te nemen aan een panelgesprek op de Antwerpse Boekenbeurs met als thema Young Adult. Achteraf bleek dat een uurtje discussiëren veel te kort is en daarom heropen ik graag de discussie. Aarzel dus zeker niet om te reageren en jouw mening te delen!

De discussie begon over het ontstaan van het genre. Na jeugd 12+ vallen lezers een beetje in een zwart gat. Opeens ligt daar de middelbare school en moet je overschakelen naar ‘boeken voor volwassenen’, wat op die leeftijd niet echt uitnodigend klinkt. Gelukkig kan je nu gewoon verder met YA.

Dit genre kenmerkt zich vooral door de leeftijd van het hoofdpersonage. Ze hebben zelf meestal een leeftijd rond de 15 jaar, net zoals het doelpubliek van YA (13-18 jaar). Hierdoor kan de lezer zich makkelijk identificeren met de personages en leest het boek vlotter weg. Gaandeweg ontstonden er ook nog kleine subgenres binnen dit genre zoals YA-trhillers, contemporary enzovoort.

Een van de grootste discussiepunten is de toegankelijkheid qua leeftijd. Veel ‘ouderen’ zijn bereid om terug te grijpen naar deze YA omdat deze boeken over het algemeen wat vlotter weglezen dan een roman voor volwassenen. Een duidelijke oorzaak hiervan is er niet, maar vaak zijn deze boeken minder ingewikkeld op het gebied van constructie en zinsbouw en meer gefocust op de ontwikkeling van de tiener.

Ook ontstond er een discussie over het verschil tussen jongens en meisjes. Volgens sommigen is dit het eerste en enige duidelijke genre waar ook jongens een rol krijgen toebedeeld en waar zij ook boeken zullen vinden die duidelijk meer voor hen zijn gemaakt. Ik ben het hier niet helemaal mee eens, maar begrijp waar het idee vandaan komt. YA-titels bevatten vaak veel actie en hoewel ik me veel boeken voor de geest kan halen met een meisje in de hoofdrol, doet dat er minder toe. Denk aan The Hunger Games en Divergent bijvoorbeeld. Maar om nu rechtuit te zeggen dat er boeken zijn voor jongens en boeken voor meisjes, daar ben ik geen voorstander van. Een lezer moet kiezen wat hij of zij graag wil lezen.

Ik moet toegeven dat ik zelf nog heel vaak én graag YA-titels lees. Niet dat ik daar altijd bewust mee bezig ben tijdens het kiezen van een boek, maar ik merk dat de titels, covers en korte inhouden me vaak aanspreken en dat ik erg kan genieten van de leefwereld van jongeren.

Hoe staan jullie tegenover YA?

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *