blogpost,  Recensie,  Vandiesel-week

De Bonsai Collectie – Dirk Vanderlinden

Caroline Cool heeft de Vandiesel Company verlaten om stage te lopen bij een Londens modehuis. Ze wordt samen met haar nieuwe collega Nathalie naar Parijs gestuurd om er de prestigieuze modebeurs ‘Fame’ bij te wonen. Wanneer Nathalie de volgende ochtend in Avignon vermoord wordt teruggevonden met de schetsboeken van twee topdesigners naast zich, heeft Caroline geen keuze: ze moét de Vandiesel Company inschakelen. In de daaropvolgende dagen wordt er ook een geheimzinnige inbraak gepleegd in een legerkazerne, dus moet ook die zaak onderzocht worden.
Dat is het begin van alweer een spannend avontuur waarbij de Vandiesel Company alles op alles moet zetten om de waarheid te achterhalen: het gaat van Parijs naar Avignon en naar Milaan, om uiteindelijk in Andalusië een verrassende ontknoping te kennen. Wie zit er achter de Bonsai-collectie? En vooral: wat maakt haar de moeite waard om voor te moorden?

Deel drie in de reeks rond de Vandiesel Company is voor mij het beste boek in de serie tot nu toe. Waar het de vorige twee delen ontbrak in duidelijkheid rond personages en de samenhang tussen de verschillende verhaallijnen, heeft de auteur dit meesterlijk opgelost in het derde deel. Het is enorm fijn om te zien hoe een auteur groeit naarmate hij meer schrijft, zeker als het rond deze grappige en interessante personages draait. Ik kan namelijk niet hard genoeg benadrukken wat ik ook al meldde bij de twee andere delen: de personages zijn GE-WEL-DIG! Elke keer weer ben ik dolgelukkig dat ik opnieuw met het team mee op pad kan en na enkele bladzijden werd me duidelijk dat dit een waardige opvolger was. Ondanks dat er ook hier een hele resem aan personages komt kijken, had ik er ditmaal geen moeite mee ze van elkaar te onderscheiden. De schema’s rond de verhoudingen tussen de personages die in het boek zijn opgenomen, dragen hier zeker in bij!

Wat van deze thriller nu zo een meesterthriller maakt, is het feit dat de onderlinge relaties tussen de personages en hun motieven pas op de allerlaatste pagina’s van het boek duidelijk worden en je als lezer dan pas terug je bed in kan kruipen zonder je suf te piekeren over waarom die ene persoon nu per se dat heeft gedaan. Want ja, ik heb enkele avonden wakker in bed doorgebracht en proberen zulke dingen te doorgronden en dan weet ik: Vanderlinden schreef met de Bonsai-collectie zijn beste boek tot nu toe.

De Bonsai-collectie is het derde deel rond de Vandiesel Company en kan losstaand gelezen worden (wat een opluchting is voor de lezers die nu onmiddellijk naar de boekhandel snellen). En er is nog goed nieuws voor alle lezers die vol ongeduld zitten te wachten op deel vier: de Chirusa Hyperlink verscheen 6 juni 2016 en is dus helemaal klaar om door jullie verslonden te worden. Ik begin alvast te lezen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *