blogpost,  Recensie

De boekbinder – Bridget Collins (Lisa)

Emmett woont op een boerderij met zijn ouders en zijn jongere zus Alta. Emmet wordt op een dag ontzettend ziek, zodat hij niet meer mee kan helpen op de boerderij. Hij wordt door zijn ouders weggestuurd naar de plaatselijke boekbindster om bij haar in de leer te gaan. Er heerst een geheimzinnigheid rond dit beroep. Ze maken boeken van herinneringen van mensen. Hierdoor worden ze gevreesd door velen en zelfs uitgemaakt voor heks of iets ergers. Op een dag komt er een jongeman op bezoek bij de boekbindster. Emmett heeft het gevoel dat hij deze Lucian ergens van kent, maar kan zijn vinger er niet opleggen. Zijn koorts wordt opnieuw veel heftiger nadat hij hem heeft gezien. Is dit toeval of heeft de vreemde jongeman er iets mee te maken?                          Emmett merkt dat ook hij herinneringen is kwijtgespeeld wanneer hij een boek vindt met zijn naam erop…

De boekbinder heeft me positief verrast. Ik had op voorhand geen enkel idee waarover dit boek ging, wat volgens mij ook gedeeltelijk Bridget Collins haar bedoeling was. Haar schrijfstijl voelt erg sprookjesachtig aan. Je komt er als lezer al snel achter dat dit verhaal lang niet zo simpel in elkaar zit als de klassieke sprookjes die we vandaag kennen. Je wordt vrij lang in het donker gehouden over waar het verhaal naartoe gaat. Er worden hier en daar wel hints gegeven die je pas snapt wanneer je verder in het boek zit, zoals Emmet zijn ring.

In zijn kern is het een romantisch verhaal, maar er is een goede balans tussen romantiek en andere zaken. Zo vind ik de krachten van de boekbinders erg interessant. De kracht om herinneringen weg te nemen van mensen door ze op te slagen in boeken vind ik erg origineel. Bovendien roept schrijfster Bridget Collins hiermee de vraag op of het oké is om herinneringen te laten verwijderen of maken deze herinneringen je net tot wie je bent?

Pas 150 pagina’s ver in het verhaal krijgt Emmett zijn herinneringen terug. Dit verandert zijn kijk op zijn omgeving voorgoed, ik vond het een erg leuke twist die ik langzaam kon zien opbouwen doorheen het verhaal. Hield je als kind ook van sprookjes, dan is deze variant voor volwassenen waarschijnlijk iets voor jou!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *