Dark Mind – Cis Meijer (Marloes)
Spannend en tegelijkertijd zeer Meijer
Na een politiebericht over de dood van een 15-jarig meisje en een onheilspellende start, wordt de lezer in het diepe gegooid: ‘Ik vrees dat ik de storm niet kan bedwingen. Het gaat slecht aflopen met jou.’ Wat er aan de hand is, mag jij gaan onderzoeken. Spannend? We hebben het over de jeugdroman Dark Mind van Cis Meijer.
Meijer neemt je na een spannend begin mee terug naar een periode iets eerder in de tijd. Je leert Thom en Desi kennen als de twee hoofdpersonages van het verhaal. Thom woont met zijn zusje Liza, zijn moeder en zijn stiefvader Max samen. Vanaf de eerste letter wordt Thom gehuld in een jas van rook en mysterie. Hij probeert via een deal een ware Glock te krijgen, omdat hij, zo zegt hij zelf, hem gaat gebruiken als bescherming.
De lezer ontmoet Desi iets later. Desi is een klasgenoot van Thom en tweeling Jara en Claire. Hoewel ze heel goed bevriend is met Jara, heeft ze meer dan een hekel aan Claire. Wanneer op de geheime Instagram van de klas een foto gepost wordt van Desi en Thom, weet ze dat haar relatie met Claire nog slechter zal worden. Claire is namelijk het vriendinnetje van Thom.
Binnen een goed opgebouwd plot vol mysterieuze zinnen (‘Ik heb maar een paar schaakstukken nodig om mijn spel te spelen.’) en vlotte dialogen creëert Meijer met de komst van Thom, Desi en de klasgenoten binnen no time spanning. Als lezer heb je continu het idee dat er iets mis zal gaan, al weet je nog niet wat dat is. In je achterhoofd blijft het politiebericht van de eerste bladzijde spelen en ook de passages vanuit de moordenaar trekken je verder mee in het duister. Als lezer heb je het idee dat elk verhaaldetail van belang kan zijn en als een ware rechercheur slurp je alles wat je leest op. Meijer speelt hier handig op in, door op gezette tijden te wisselen van perspectief en de personages met enige regelmaat in spannende situaties of op spannende plaatsen te lokaliseren. Op die manier creëert ze – waar nodig – waardevolle cliffhangers en zorgt ze dat de spanningsboog gespannen blijft.
Bijzonder is dat wel in zo’n vroeg stadium van het verhaal, want feitelijk is er nog niets gebeurd: Thom heeft zijn wapen nog niet en tussen de meiden is nog niets verkeerd gegaan. Dat verandert wanneer de plot zich verder ontwikkelt. De haat en nijd onder de dames neemt toe en Thom komt dichter bij zijn afspraak met de dealer te staan. Ook de naderende klassenavond lijkt niet ‘zomaar’ een klassenavond te worden. Alle alarmlijnen staan op rood. En terecht, zo blijkt. Na de klassenavond wordt Claire dood aangetroffen en zusje Jara is verdwenen.
Meijer weet gedurende het verhaal de spanningsboog goed te behouden, waarbij ze talloze nieuwe verhaallijntjes ontwikkelt om de lezer op dwaalsporen te zetten. Ze zet nagenoeg elk personage op enig moment in een kwaad daglicht, waardoor bijna iedereen wel een motief heeft voor de daad, iets wat het boek zeker veel goeds doet.
Toegegeven; het verhaal bevat op diverse plaatsen té overdreven omschreven situaties (zoals de klassensituatie in het begin van het verhaal) en soms hangt de plot van toevalligheden aan elkaar (zo komt de klassenmentor plotseling niet meer op het klassenfeest…). Bovendien voegt Meijer onnodige verhaalelementen toe: slechte thuissituaties en alcohol; het verhaal heeft het niet nodig.
Toch scoort Meijer meer punten op andere gebieden. Ze schrijft een spannend verhaal, verbindt details op (meestal) natuurlijke wijze met elkaar en zorgt dat de lezer door wil lezen. Daar voegt ze nog een portie interessante thematiek, zoals het gebruik van social media en de lastige positie van een journalist, aan toe. Dark mind wordt op die manier een jeugdthriller met naam.