blogpost,  Recensie

Boer Boris, start de motor! – Ted van Lieshout (Véronique)

Op een boerderij heb je werktuigen en machines nodig. Doe je tuinpak aan en lees mee in het boek van  Boer Boris om zijn machines eens van dichterbij te bekijken! Hij heeft een tractor, appelplukmachine, een maaimachine en nog zo veel meer om te ontdekken. Boer Boris : Start de motor maar!

Boer Boris is een van de vele boekjes uit de reeks boeken van Ted Van Lieshout. De kartonnen boekjes zijn bestand tegen zovele kinderhandjes van jong naar oud.

Vanaf de luisterleeftijd van peuters kan je al starten in dit boek. Voorlezen en de prenten tonen is zoveel leuker met deze prachtige tekeningen van Philip Hopman. Hij is de illustrator van alle Boer Boris boeken en zet dan ook een stempel die zo herkenbaar is. De tekeningen zijn zodanig afgewerkt dat je per pagina de beelden precies ziet bewegen en ze tot leven komen. Je fantasie wordt zo geprikkeld dat je de kans krijgt om mee te rijden in de gele appelplukmachine, luid miauwt omdat je schrik hebt, mee klimt op de ladder om die kat te redden, in die sappige appel bijt, kwispelt met je staart omdat je mee op plukdag mag, of wegrent van de aankomende tractor. Hij maakt gebruikt van rustige kleuren, met een bijkomend accent naar de voorwerpen of dieren die extra aandacht op deze pagina nodig hebben.

Ted maakt gebruik van rijmwoorden, die het voorlezen zoveel leuker maken. De interactie die je dan bij kinderen krijgt is heel groot. Met op elke pagina maar een juist aantal zinnen die net voldoende zijn om de aandacht erbij te houden en dan te laten dwalen naar de illustraties erbij. Ze geven elkaar de juiste ondersteuning.

Het superleuke aan dit boek is dat je ook nog net ietsje meer tekening krijgt door het uit- of openklappen van sommige pagina’s. Nieuwsgierigheid wordt enorm geprikkeld hierdoor. Niet alleen door die peuter maar ook als volwassene kon ik hiervan genieten.

Samenlezen of alleen lezen kan natuurlijk ook, want eerste lezers of moeilijke lezers kunnen dan de steun van hun duo-partner gebruiken. De tekeningen helpen hen te zien waar het over gaat. En de rijmwoorden helpen hen hier ook natuurlijk bij. En samen in deze boekjes speuren is zoveel leuker.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *