blogpost,  interview,  Vandiesel-week

Dirk Vanderlinden aan het woord

Op deze laatste dag van The Vandiesel-week geef ik graag het woord aan de auteur: Dirk Vanderlinden. Hij beantwoordde met plezier mijn vragen voor dit artikel. Hieronder vind je zijn antwoorden. Lees zeker helemaal door tot beneden want daar staan nog enkele belangrijke details!

Waaruit groeide de droom om een boek te gaan schrijven?
Ik schreef graag opstellen en verhandelingen in de periode dat ik op de humaniora zat. Daarnaast kon ik me, als leider in de Chiro, uitleven met het verzinnen van verhalen. Zo groeide de droom om niet 1, maar meerdere boeken te gaan schrijven.

Hoe ontstond het idee om aan de slag te gaan met een supranationaal team?
Mijn goede vriend Wim Van Dessel ging ooit op vakantie naar Florida. Een ober wilde persé zijn naam uitspreken, maar kreeg het niet gezegd. Wim zei: “You can call me William Vandiesel.” Zo is mijn personage geboren. Daarna werd Wim ziek en we spraken af dat ik een boek over hem zou schrijven. Wim (helaas overleden) was larger than life en had een ongebreidelde fantasie. William Vandiesel is de verpersoonlijking van de man die tegelijkertijd larger than life was alsook af en toe een grote klungel. De rest heb ik opgebouwd op basis van mijn ervaring opgedaan tijdens mijn werk bij Sabena (de internationale context) en mijn fantasie.

Hoe ontstaan je personages? Zijn ze gebaseerd op mensen uit je omgeving/jezelf?Mijn personages zijn een mix van fantasie en mensen uit mijn omgeving. Mijn zoon diende als rolmodel voor Billy. De Hoed en de Bonsaiman zijn twee goede vrienden die absoluut onder eigen naam in mijn boeken willen. De rest van de personages zijn opgebouwd op basis van mijn fantasie en mijn kennis van MBTI. Mijn dochters hebben allebei tot nu toe een gastrolletje gespeeld in elk een boek.

Als je aan een nieuw Vandiesel avontuur begint, hoe verloopt dat proces?
Ik neem één van de verhaallijnen die klaarliggen en begin dan te brainstormen. Ik hang de muur van mijn bureau vol met knipsels en mindmaps. Daarna teken ik de structuur van het verhaal uit en pas dan begin ik te schrijven. Ik heb ook een geweldige researcher en redactrice, Beatrijs. Zij is mijn kritische sparringpartner doorheen het hele proces.

Is er veel research nodig om een correct verhaal te vertellen en hecht je daar veel belang aan?
Ja, er komt veel research aan te pas. Ik wil dat alles correct is en bezoek dan ook alle plaatsen die in het boek voorkomen.

Je hebt gekozen voor een heel uiteenlopend team. Mannen, vrouwen, verschillende leeftijden en nationaliteiten. Waarom?
The Vandiesel Company is een afspiegeling van onze maatschappij. Je kan de interactie, gevoelens en grappen zo transponeren naar je werk- of schoolomgeving. Dit zorgt voor een hoge herkenbaarheid. De verhalen zijn wel voor het grootste deel verzonnen.

Wat zijn de reacties op het Brussels dialect dat aan bod komt in je boeken?
Ik krijg daarop geweldige reacties. De leukste vond ik: “eindelijk eens Brussels en geen Antwerps”.

Is feedback van je lezers belangrijk voor jou?
Ik vind de feedback van mijn lezers heel belangrijk. Ik maak daar ook tijd voor tijdens de signeersessies of als iemand me daarop aanspreekt.

Mogen we al reikhalzend uitkijken naar een zesde boek met het team?
Het wordt een knaller, maar meer kan ik op dit moment nog niet vertellen. Of misschien toch een tip van de sluier. Het gaat over de oude adel, de Belgische koninklijke familie en Walker die een bizarre ontdekking doet.

Noot van de auteur:
Er komt een eindejaarsblog met een grote finale op oudejaarsavond. Lezers die input willen geven zijn welkom en kunnen via Facebook een bericht sturen.

!!WINNEN!!

Wil jij kans maken op dit mooie pakket? Je maakt kans op alle vijf de boeken en ze zijn gesigneerd, uiteraard!
Dat kan! Wat moet je doen?

De winnaar wordt zondagvond bekend gemaakt. Veel succes!

Wil je graag meer te weten komen over de personages en de auteur? Neem dan zeker een kijkje op de website van The Vandiesel Company.

Je kan Dirk Vanderlinden terugvinden op de Boekenbeurs in Antwerpen op onderstaande data:

(Opgelet! Informatie afkomstig van de website van de Boekenbeurs. Hou via deze link eventuele wijzigingen in de gaten!)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *